Legendární komiksový Čtyřlístek má v Doksech u Máchova jezera své muzeum

28. říjen 2014
Česko – země neznámá

Co se vám vybaví, když se řekne čtyřlístek? Pravděpodobně drobná čtyřlistá rostlinka, která údajně nosí štěstí. Ale dost možná vám na mysli vytane i nerozlučná čtveřice kamarádů z neznámějšího českého komiksu z pera Jaroslava Němečka – Fifinka, Pinďa, Myšpulín a Bobík. Pokud ano, pak se určitě – až zavítáte někdy do Libereckého kraje na severu Čech – nezapomeňte zastavit v Doksech u Máchova jezera. Tady má totiž kreslený Čtyřlístek dokonce své vlastní muzeum.

V budově městské knihovny, v jejích podkrovních prostorách, se s ním můžete setkat tváří v tvář a třeba se s ním i vyfotit. A také si přečíst na barevných informačních panelech podrobnosti o jednotlivých postavách, o tom, jak komiks krůček po krůčku vznikal, anebo zabrousit do odpočinkového kouta muzea, kde vám půjčí deskové hry, karty, kostky a samozřejmě i jednotlivá vydání příběhů nestárnoucích hrdinů.

A proč je muzeum Čtyřlístku v Doksech? Právě toto malebné městečko se totiž stalo předobrazem komiksových Třeskoprsk, kam Jaroslav Němeček v roce 1969 zasadil příběhy svého kvarteta. Zmiňuje také rybník Blaťák – ve skutečnosti Máchovo jezero a nedaleký hrad Bezzub, tedy Bezděz.

Muzeum Čtyřlístku v Doksech

Vraťme se ale zpátky do muzea. Část jeho expozice je věnovaná i autorovi postaviček, Jaroslavu Němečkovi. Mezi nejzajímavější exponáty patří třeba mince – platidlo na Cookových ostrovech v Tichomoří, která má na jedné straně britskou královnu a na druhé postavy ze Čtyřlístku. Hned vedle je k vidění krásný háčkovaný motýl, kterého pro muzeum vlastnoručně vyrobila zpěvačka Lucie Bílá, velká obdivovatelka Čtyřlístku.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio