Lesní zvěř ze dřeva. Naučnou lesnickou stezku Okolo Buchlova lemuje 16 soch

14. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Naučná stezka Okolo Buchlova vede kolem známého hradu u obce Buchlovice na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Jedenáct zastavení seznamuje návštěvníky nejen s místní lesnickou činností, ale také se zvířaty, která v těchto lesích žijí.

Stezka začíná a končí u parkoviště pod hradem Buchlovem, kde je umístěna také první uvítací tabule, která přináší lesní osvětu – hlavně pro děti ze základních škol. Návštěvníci se na stezce seznámí s územím spravovaným Lesní správou Lesů České republiky Buchlovice, se vznikem lesa a jeho obnovou i hlavními lesními dřevinami Chřibů. A také s pověstí o Čertově sedle.

Stezku kolem Buchlova využívají Lesy České republiky také v rámci lesní pedagogiky, tedy pro vzdělávání dětí přímo v lese. Proto na stezce přibyly dřevěné plastiky zvěře, která v Chřibech žije: daňka skvrnitého, muflona obecného, prasete divokého, jelena lesního, srnce obecného a lišky obecné.

„Dřevěné sochy stezku doplnily v roce 2013 díky projektu přeshraniční spolupráce se Slovenskou republikou. Cílem bylo stezku zatraktivnit hlavně pro děti. Navíc jsou dřevěné sochy v životní velikosti. Celkem jich je na trase 16,“ říká Pavel Zůbek, zástupce lesního správce Lesní správy Lesů ČR Buchlovice.

Trasa je dlouhá necelé tři kilometry a nabízí nejen poučení pro návštěvníky lesů, ale i nenáročný výlet kolem dvou významných historických památek: hradu Buchlova a kaple sv. Barbory na vrchu Modla.

Rodinka divočáků

Oba historické objekty i stezka se nacházejí v Chřibech, jedné z nejkrásnějších přírodních oblastí Zlínského kraje. Lesnická naučná stezka kolem Buchlova navazuje na cyklotrasy Velkomoravské poutní cesty.

Stezku pohodlně zvládnou rodiny s dětmi, v současné době není ale vhodná pro maminky s kočárky. „Dobrou zprávou je, že ještě do konce tohoto roku dojde ke zpevnění stezky. Součástí bude i vybudování vyhlídkového místa s názvem Kostelíky zhruba 50 metrů od zastavení u jelenů,“ dodává Zůbek.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.