Lesopark Jiřího Potůčka v Pardubicích připomíná výsadek Silver A. I hrajícím si dětem

18. květen 2018
Česko – země neznámá

V pardubické čtvrti Trnová je nevelký lesík, kterému se říká Dubinka. Četník Půlpán v něm zastřelil 2. července 1942 Jiřího Potůčka, radiotelegrafistu parašutistického výsadku Silver A. Památník Jiřímu Potůčkovi vznikl na místě jeho skonu hned po válce.

Pietního aktu se tenkrát zúčastnila i Potůčkova maminka a odvezla si z Dubinky symbolickou hrst hlíny. Nápis na památeční desce nesl informaci o západním odboji, a tak se po únoru 1948, kdy začal mít přednost východní odboj, deska několikrát změnila.

Poslední velkou proměnou prošel památník během výstavby nedalekého sídliště, kdy lidé z Městského úřadu z Pardubic VII přišli s nápadem vybudovat v této lokalitě park pro trávení volného času. A propojit pietní místo, připomínající události druhé světové války s multifunkčním parkem.

V lesoparku si tak dnes na své přijdou jak malé děti na pískovišti a prolézačkách, tak starší děti a dospělí ve venkovní posilovně. Zajímavé je také hřiště na pétanque a velké sportoviště s umělým povrchem.

Historii místa připomíná moderní informační tabule s fotografiemi a textem vysvětlujícím název lesoparku a roli výsadku Silver A v protifašistickém odboji. Všichni parašutisti z tohoto výsadku mají v lesoparku svůj vlastní památeční kámen.

Battlefield 2018

A upomínku mají i ostatní válečné paravýsadky. Například Gabčík s Kubišem z výsadku Anthropoid, jejichž hlavním úkolem byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. A připomenuti jsou členové ostatních výsadků z paraskupin Bioscop, Tin nebo Out Distance.

V pardubickém Lesoparku Jiřího Potůčka se konají pravidelné vzpomínkové akce a také branné závody dětí základních škol a víceletých gymnázií, tak zvané Battlefieldy, které pořádá Československá obec legionářská a jsou zaměřeny právě na události kolem výsadkové skupiny Silver A.

autor: KSA
Spustit audio