Lesopark v Klimkovicích je upravený pro vozíčkáře. Nabízí jim i výhled z posedu

19. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Město Klimkovice má exkluzivní polohu na posledních výběžcích Nízkého Jeseníku, nad Ostravskou pánví a na dohled od Beskyd. A právě na hýlovském kopci začalo v roce 2011 budovat občanské sdružení Čisté Klimkovice bezbariérový lesní park s lesními cestami a řadou hracích a cvičebních prvků, které mohou využívat i lidé s tělesným postižením.

V lesích nedaleko Ostravy se postupně rodila jedinečná oáza. „Když jsme vybudovali první část parku s bezbariérovou lesní cestou, začali nás oslovovat tělesně postižení, kteří do klimkovických lázní jezdí. Vítali možnost, že mohou na vozíčcích nebo s berlemi do upraveného lesa, mimo areál lázní. Někteří z nich se na klasickou lesní túru dostali poprvé v životě. Složitý byl pro ně ale přístup k jednotlivým herním a cvičebním atrakcím“, říká šéf občanského sdružení Jakub Unucka.

Ve spolupráci s několika organizacemi tělesně handicapovaných, s Klubem českých turistů a s fyzioterapeuty ze Sanatorií Klimkovice začal vznikat lesní park skutečně bez bariér. Areál se rozrůstal o řadu atrakcí. Navrhovala je zahradní architektka Iva Škrovová spolu s klimkovickou architektkou Petrou Ševcújovou. Cvičební prvky koncipovaly po konzultacích s terapeuty tak, aby je mohli využívat lidé s tělesným postižením, dokonce i vozíčkáři.

Všechny prvky v lesním parku musejí být proto dvoupatrové, a to buď horizontálně, nebo vertikálně. Takže například posed s vyhlídkou do okolí má první patro, na které se dá najet po plošině s invalidním vozíkem, a druhé patro, kam se leze po žebříku.

Vše do lesa zapadá

Dvoupatrová je svým způsobem také závodní dráha na konci parku. Jedna část je rovná, upravená tak, aby se dala bez potíží projet vozíčkem, druhá je naopak plná překážek. Všechny prvky v lesním parku jsou dřevěné, aby nerušily ráz lesa. Vyráběli je zkušení řezbáři. Některé sochy vznikly na řezbářských sympóziích, které sdružení Čisté Klimkovice pořádá od roku 2011.

Jakub Unucka a fyzioterapeuti Amr Soliman na vozíku a Abdul Wallweel

Během prvního roku park navštívilo několik tisíc dětí a dospělých. Kromě lázeňských hostů a obyvatel okolních obcí do něj jezdí školní výlety z blízkého regionu. Na dětský den při otevření první části lesoparku dorazilo přes 2 000 dětí a podobná účast je stále i na tradičních podzimních Vzduchobraních, což jsou rodinné happeningy na podporu čistějšího ovzduší. V létě patří lesní park k ideálním místům pro cyklisty, turisty a výletníky Ostravy.

autor: dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.