Liberecká radnice má předlohu ve Vídni. Na město z ní shlíží rytíř Roland

21. leden 2016
Česko – země neznámá

V českých městech a obcích lze najít řadu pěkných radnic. Mezi ty nejhezčí patří reprezentativní liberecká budova na severu Čech. Z jejího balkonu promlouvaly ke shromážděným davům významné osobnosti historie – císař František Josef I., prezident Edvard Beneš nebo v roce 1938 Adolf Hitler.

Neobyčejná radniční budova, před kterou se fotí turisté a místní si před ní dávají schůzky, byla dostavěna v roce 1893, i když hotová měla být už o rok dřív. Není pochyb o tom, že architektonický skvost je významným bodem na seznamu libereckých památek. „Když se řekne město Liberec, je právě liberecká radnice památkou číslo jedna,“ usmívá se Agáta Poláková z libereckého informačního centra, která každý čtvrtek provází turisty interiéry budovy a přidává zajímavý výklad.

Novorenesanční klenot města pod Ještědem je údajně kopií radnice ve Vídni. „Je to možná z toho důvodu, že obě radnice – liberecká i vídeňská začaly být stavěny ve stejnou dobu a hlavně, architekt liberecké radnice Franz von Neumann byl žákem a později také spolupracovníkem architekta radnice vídeňské, Friedricha Schmidta,“ vysvětluje průvodkyně.

Na vše dohlíží rytíř Roland

K liberecké radnici patří neodmyslitelně i socha rytíře Rolanda, která zdobí špici hlavní radniční věže ve výšce přibližně 65 metrů nad zemí. Údajně má symbolizovat ochranu městských práv.

K liberecké radnici patří neodmyslitelně i socha rytíře Rolanda

Součástí prohlídky radnice je také obřadní síň, které dominuje i původní, přes sto dvacet let starý lustr vážící bezmála půl tuny. Přilehlý salonek se líbí zase filmařům. „Ve filmovém průmyslu se hodně ví o naší radnici. Jedno z posledních natáčení, které se zde uskutečnilo, bylo pro seriál čínské produkce, ve kterém má liberecká radnice představovat radnici ve Vídni,“ říká Agáta Poláková a dodává, že se zde natáčely i některé záběry z filmu Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

„Komentované prohlídky radnice probíhají přes zimní období každý čtvrtek. Stačí přijít do informačního centra, odkud se vychází vždy v celou hodinu, od devíti do tří hodin odpoledne,“ zve Agáta Poláková na výpravu libereckou radnicí.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio