Litvínovský zámek ukazuje historické mechanické hračky. Od vláčků až po kuchyňky

23. květen 2018
Česko – země neznámá

Litvínovská prvorepubliková továrna Husch exportovala zejména plechové mechanické hračky nejen do celé Evropy, ale i za oceán – do Ameriky a dokonce až do Austrálie. V roce 1907 na světové výstavě v americkém San Diegu získala jedna z litvínovských hraček první cenu.

Děti byly okouzlené pohybem hraček a jejich pestrými barvami, rodiče navíc ještě poměrně příznivou cenou ve srovnání s jinými firmami. Ovšem dnes šplhá cena těchto hraček strmě vzhůru. Jde totiž o vzácné, sběratelsky ceněné kousky.

Krušné hory jsou přitom spjaté s výrobou spíše dřevěných hraček. Výroba hraček v Litvínově je doložena už v roce 1864. Začátkem 20. století na tradici navázali Ernst Schiller a bratři Hellerové, kteří založili firmu na výrobu mechanických plechových hraček, jejichž značkou se staly iniciály jejich jmen Heller und Schiller. Zrodil se fenomén HUSCH. Továrna vyráběla hračky až do roku 1938, za války byla převedena na výrobu válečnou. A po válce už se výroba neobnovila.

Kvůli výstavbě nových bytových domů v centru Litvínova zmizela i továrna a vila, ve které oba majitelé bydleli.

Výstava díky nadšeným sběratelům

Valdštejnský zámek v Litvínově mohl uspořádat tuto mimořádnou výstavu díky dvěma nadšeným sběratelům – Michalu Widenskému a Miroslavu Smahovi, kteří svoji sbírku zapůjčili. A tak se návštěvníci mohou kochat plechovými autíčky, letadýlky, zbraněmi a vláčky, mohou obdivovat filigránské plechové nádobíčko a sporáčky pro panenky, plechové pokladničky a nakonec i dřevěná nákladní auta, protože po úspěšném rozjezdu výroby plechových hraček obohatili majitelé portfolio i hračkami dřevěnými, koupili na to menší provoz v nedalekém Mníšku.

Husch hračky Litvínov

Zlatým hřebem výstavy nazvané Fenomén továrny Heller a Schiller je funkční rozměrné kolejiště. Zabírá celý jeden výstavní sál, jezdí po něm tři vlakové soupravy a průvodkyně ho umí uvést do pohybu. Součástí výstavy jsou i speciální sestavy, jako například konec války v roce 1945 nebo Masarykův okruh v Brně. Výstava potrvá ve Valdštejnském zámku v Litvínově do konce roku 2018.

Otevírací doba:

Středa až neděle od 10:00 do 17:00 hodin. V úterý po dohodě s pracovníkem propagace Městského úřadu v Litvínově. Mimo stanovenou návštěvní dobu je zámek přístupný jen s předchozím souhlasem správy zámku. Polední přestávka je v době od 12:00 do 13:00 hodin. Poslední vstup na prohlídku je návštěvníkům umožněn 30 minut před ukončením návštěvní doby. Délka prohlídky je individuální.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.