Lobkowiczové odpočívají v Netíně. Hrobka je veřejnosti přístupná jen jednou za rok

7. březen 2017
Česko – země neznámá

Na Vysočině, asi 10 kilometrů od Velkého Meziříčí leží obec Netín. Jako místo věčného odpočinku si ho před skoro 150 lety vybrali tehdejší majitelé velkomeziříčského zámku - Lobkowiczové. Na vršku nad kostelem nechali proto vystavět honosnou hrobku, která se stala jednou z dominant obce a dnes i oblíbeným cílem vycházek.

Hrobku v Netíně si Lobkowiczové postavili v roce 1870. „Hned po ukončení stavby byla vysazena lipová alej a postavena křížová cesta,“ říká starostka Netína Pavla Krejzlová. Právě spojení aleje, křížové cesty a hrobky vytváří nádherný harmonický celek. Oproti jiným křížovým cestám, kde čeká poutníka přinejmenším klikatá cesta se stoupáním, je ta netínská krátká a v mírném kopci. V podstatě už od brány je alejí vidět novogotická stavba hrobky.

Jednotlivá zastavení křížové cesty mají podobu malých jednoduchých kapliček s obrazy namalovanými na plechu. Starostka Pavla Krejzlová prozradila, že se obrazy brzy dočkají restaurace

Samotná hrobka má dvě podlaží. Kryptu, kde jsou uložené ostatky Lobkowiczů, Harrachů a Podstatzkých-Lichtenstein, a kapli Sedmibolestné Panny Marie. Poslední pochovanou v netínské hrobce je hraběnka Josefina Podstatzká, která zemřela v roce 2000. V prosinci 2016 zemřel hrabě František Podstatzký, ale jeho popel zatím v hrobce uložený není.

Hrobka je pro veřejnost uzavřená kromě jednoho jediného dne v roce. „V té kapli bývají jednou za rok mše. Letos se bude konat 15. září a určitě jste všichni zváni,“ říká starostka.

Pohled od hrobky dolů k obci

Na stromech kolem hrobky jsou umístěné obrázky svatých. Jde vesměs o patrony české země – je zde svatý Václav, Anežka, Zdislava, Prokop a další. „Obrázky tady nechal instalovat pan děkan Peňáz, aby se křesťané dozvěděli něco nového,“ vysvětluje Pavla Krejzlová. U hrobky se totiž konaly poutě prvních sobot. A dodnes tu po nich zůstala jakási naučná stezka s tématem českých svatých.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.