Lom Jelení hlava na Karlovarsku je dobře ukrytý. Nenajdete ho ani na mapách

14. červenec 2016
Česko – země neznámá

Nedaleko obce Nové Hamry na Karlovarsku můžete vyrazit na výlet údolím potoka zvaného Černá voda. Dojdete až na bývalou osadu Jelení, kudy vás provede Karlova naučná stezka. Na jejích informačních tabulích se ale o lomu Jelení hlava z 16. století nedočtete. Zajímavou přírodní hornickou památku nenajdete ani na mapách.

Je to nezvyklé, ale o zajímavé hornické památce Jelení hlava se nic podstatného nedozvíte ani na internetu. Proč? Bývalé německé pohraničí bylo nejen pro turistický ruch dlouhá léta tabu. Opuštěné území částečně ožilo až po pádu železné opony. Stále je tu ale co objevovat.

K řadě zajímavých míst, která jsou zakreslena v lepším případě ve starých německých mapách, dávno nevedou stezky ani trasy. Jelení hlava by měla potěšit všechny dobrodružněji založené turisty a objevitele. Najít tenhle 200 let opuštěný lomeček pohlcený bujnou lesní vegetací na úpatí Jeleního vrchu není jen tak.

Od odpočívadla v bývalé osadě Jelení je třeba vyrazit po lesní cestě do prudkého stoupání na levém břehu potoka jménem Černá voda. Údolím potoka sice vede naučná stezka zvaná Karlova, kterou doplňuje řada poučných, ale jen obecných informací z hornické historie. O Jelení hlavě se na v nich nepíše.

Cesta do kopce i hledání stojí za to

Po zhruba kilometru chůze se po lesní kamenité cestě dostanete až téměř na vrchol Jeleního vrchu do výšky 940 metrů nad mořem. Teď už je nutné jen trochu hledat. Malý kaňon se před vámi objeví doslova na poslední chvíli. Dlouhý je přitom téměř 400 a hluboký přes 10 metrů.

Jelení hlava se musí hledat do posledního metru

Jen lehkým náznakem je patrná drobná stezka, která odvážnějším umožní sestup do lomu. Ten za poslední staletí zarostl lesní vegetací včetně velkých smrků, a tak už vypadá spíš jako romantický kaňon než jako místo, kde se od 16. do 19. století denně lopotili horníci.

Těžba cínovce musela být ohromně náročná. I přesto, že pod povrchem byla tvrdá žula částečně rozrušená. Nadrcený materiál odtud odváželi do údolí, kde se dále drtil pomocí okovaných klád a následně několikrát přetavoval na cín.

S těžbou cínovce se na Jelení hlavě začalo hned poté, co se přestalo vyplácet rýžování cínové rudy v potoce Černá voda. Potok se klikatí údolím pod Jelením vrchem až do obce Nové Hamry, odkud si na lehce tajemnou Jelenní hlavu můžete naplánovat pěší výlet.

autor: Pavel Halla
Spustit audio