Lužanská hora na Plzeňsku dala vzniknout Dvořákově opeře. Její vrchol zdobí čert a Káča

11. květen 2018
Česko – země neznámá

Lužanská hora nedaleko obce Lužany není jen tak obyčejný kopec. Vztahuje se k němu pověst o čertovi a Káče a dokonce se tady k napsání stejnojmenné opery inspiroval hudební skladatel Antonín Dvořák. Jezdíval totiž na zámek v Lužanech za Josefem Hlávkou.

Vrchol Lužanské hory se nachází v nadmořské výšce 500 metrů. Ale kvůli k bujnému lesnímu porostu z něj moc dobrý výhled není.

Dříve tu podle pověsti stávala výletní hospoda, kde se lidé scházeli, popíjeli a samozřejmě tancovali. A chodila sem i Káča, která byla ochotná si kvůli jednomu tanečku zadat dokonce se samotným čertem. To se stalo a čert se s Káčou propadl do země. Dnes se říká, že kdo tady do země zapíchne špendlík, uslyší hrát muziku a šoupání tanečních bot.

Na místě, kterému se říká Na tanečku, není dnes už po někdejším výletním hostinci ani památky. Zato tu stojí pěkný dřevěný altánek, kde si můžete odpočinout nebo si udělat piknik. A čeká na vás ještě jedno dřevěné překvapení. Sochy Čerta a Káči v nadživotní velikosti.

Vytesal je z dubů od lužanského zámku místní řezbář. Sochy stojí proti sobě a čert právě vyzývá Káču k tanci. Díky své velikosti působí oba impozantně. Uvidíte sami, až si na Lužanskou horu uděláte výlet.

autor: Pavel Halla
Spustit audio