Majestátní Strom roku 2017 roste v Kvasicích. Ořešák bojuje i v evropské soutěži

23. únor 2018
Česko – země neznámá

V Kvasicích na Kroměřížsku mají Strom roku 2017. Vítěze české soutěže najdete v zámeckém parku, který v roce 1790 založil hrabě Jan Nepomuk Lamberg.

Majestátný ořešák černý byl dovezený ze severní Ameriky. „Neví se, kdo a kdy přesně ho zasadil, ale odhady kronikářů hovoří o stáří 230 až 250 let,“ říká místostarosta Kvasic Zdeněk Zapletal (ODS).

Kvasický ořešák teď získává hlasy i v evropské soutěži. „Hraje v tom roli víc faktorů – nejen vzrůst a krása stromu, ale také jeho historie, vztah lidí ke stromu v bezprostředním okolí. Lidé tady v Kvasicích ho mají rádi a váží si ho, proto jsme ho navrhli,“ upřesňuje Zdeněk Zapletal.

V nedávné historii stávala poblíž kaplička s klekátkem, kam se chodívali lidé modlit a získali k tomuto stromu nevšední vztah. Dřevěnou kapličku nechala pod stromem postavit hraběnka Leopoldina na památku svého otce, který se utopil v řece Moravě.

Ořešáku hrozila zkáza při povodních v roce 1997, kdy se zámecký park ocitl pod vodou. Odborným zásahem se ho ale podařilo zachránit, a tak je i nadále ozdobou parku.

A co je pro úspěch stromu v evropské soutěži potřeba udělat? Hlasuje se na stránkách www.evropskystromroku.cz, poslední možnost bude 28. února 2018, slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 21. března 2018 v Bruselu.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio