Malé dřevěné mlýnky jsou historickou zajímavostí Těšínska. Jeden stojí v Havířově

29. leden 2018
Česko – země neznámá

Větrné mlýnky zvané „viatraky“ bývaly součástí hospodářské usedlosti a sloužily vždy potřebám jedné rodiny. Vznikaly přibližně od roku 1900 do třicátých let 20. století, a to na území mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. V hojném počtu byly rozšířeny i v oblasti Těšínska v sousedním Polsku.

Většina zde žijících obyvatel pracovala v dolech nebo hutích a navíc měla i menší zemědělské hospodářství. Tito tzv. kovozemědělci bydleli převážně v samostatných usedlostech obklopených poli o rozloze jeden až tři hektary. Vlastní hospodářství, kde pracovaly převážně ženy a děti, jim zajišťovalo potravinovou soběstačnost. Zemědělská produkce a chov zvířat obvykle postačovaly na obživu i početné rodiny.

Původně každá usedlost vlastnila na šrotování obilí ruční rotační mlýnek. Na něm ale byla práce velmi namáhavá. Malé větrné mlýnky tak postupně vlastníkům domků se zahradou a menším polem přinesly do života značnou pomoc při zajišťování obživy a ulehčení od zdlouhavé ruční práce.

Dřevěná stavba mlýnku s turbínou měla obdélníkovou základnu o rozměrech přibližně 2 x 3 metry a výšku asi tři metry. Větrné kolo s nejprve dřevěnými, později pak kovovými lopatkami, dosahovalo průměru dva až tři metry. Vlastní mlecí zařízení se skládalo z přesně opracovaných mlecích kamenů - žernovů, dvou na sobě položených válců o průměru asi 50 centimetrů. Obilí se sypalo do otvoru ve středu horního kamene, jímž se otáčelo, a mouka se odsypávala z vodorovné spáry po obvodu. Doba mletí byla závislá na síle větru, při dobrém větru mlýnek sešrotoval 200 kilogramů vyschlého obilí za 24 hodin.

I dnes mohou návštěvníci v rámci prohlídky areálu sledovat mlecí zařízení v provozu

Až do současnosti se funkční historický větrný mlýnek dochoval v areálu památkově chráněné Kotulovy dřevěnky v Havířově. Dřevěnka z roku 1781 patří k nejstarším roubeným lidovým stavbám na Těšínsku a je posledním dokladem původní zástavby na území dnešního Havířova. Od roku 1979 zde najdete expozici lidového bydlení z přelomu 19. a 20. století a od roku 1999 můžete v areálu zahrady navštívit také hospodářskou budovu s expozicí zemědělství.

Součástí hospodářství je i „viatrak“, který sloužil především ke šrotování obilí. Mlecí zařízení stojí v malém prkenném stavení, křídla mlýnku a mechanismus jsou ze železa. I dnes mohou návštěvníci v rámci prohlídky areálu sledovat mlecí zařízení v provozu.

autor: čan
Spustit audio