Malebným rozhraním jižních Čech a České Sibiře vás provede naučná stezka

9. červen 2016
Česko – země neznámá

Mírně zvlněná krajina kolem jihočeského Borotína, plná remízků, rybníčků a zajímavých památek, je odjakživa rájem chalupářů i výletníků. Od roku 2014 si tu můžete projít nebo projet na kole naučnou stezku, která nese jméno místního rodáka, hudebního skladatele a pedagoga Jana Evangelisty Kypty.

Jan Evangelista Kypta se narodil roku 1813 v domě číslo 3 na borotínském rynku do rodiny místního tkalce. Dům dodnes stojí, je na něm umístěna pamětní deska, a právě před ním začíná naučná stezka. Měří necelé čtyři kilometry a má celkem devět zastavení.

Jednotlivé informační panely popisují přírodní a kulturní zajímavosti, na každém z nich ale zároveň nechybí citát z Kyptova deníku. Stezka vede po okruhu a vrací se do svého výchozího bodu.

Turisticky nejvděčnější zastávkou na naučné stezce je šestá v pořadí, nazvaná Vyhlídka na Starý zámek. Starý zámek je zřícenina borotínského hradu, kterou obdivoval už Karel Hynek Mácha. Ten jezdil jako malý kluk na prázdniny ke svým příbuzným do nedalekých Měšetic.

Nádvoří Starého zámku

Pár let před jeho prázdninovými pobyty zavítala na rovněž nedaleký zámeček v Měšeticích umělecká celebrita své doby, romantický dramatik Franz Grillparzer. Tam slyšel pověst o borotínské bílé paní, kterou záhy zpracoval do svého dramatu Pramáti aneb Poslední z rodu Borotínů.

Borotínská zřícenina je dnes v soukromých rukou, je ale volně přístupná a z naučné stezky k ní vede přibližně 100 metrů dlouhá odbočka.

autor: Filip Černý
Spustit audio