Malovaný dům byl v Třebíči postaven z lásky. Obchodu se v něm ale nedařilo

7. leden 2016
Česko – země neznámá

Renesančních domů se sgrafitovou omítkou bychom po celém Česku našli desítky, možná stovky. Ale ten v Třebíči na Vysočině, kterému se říká Františkovský nebo také Malovaný, provází navíc příběh o velké lásce.

V 16. století vyjel se svým otcem za obchody italský kupec Francesco Calligardi. Cesty ho zavedly až do Třebíče. Zamiloval se tam, usadil a na náměstí nechal vystavět přepychový a nádherný dům v renesančním stylu se sgrafitovou výzdobou. Ten můžeme na tamním Karlově náměstí obdivovat dodnes.

V domě si Francesco Calligardi zřídil krámek s koloniálním zbožím. Povídalo se, že láska v něm sice kvetla, ale obchodům se nedařilo. Nejspíš právě proto, že byl postavený z lásky.

A dokonce ani následní majitelé nebyli o nic úspěšnější. Měli postupně větší a větší dluhy a jejich krach se odrazil i na stavu Františkovského domu. Zabílili tedy renesanční zdobnou fasádu vápnem a kdysi výstavní dům se na několik století proměnil v nenápadnou budovu na náměstí.

Sgrafitovou výzdobu odkryl až gymnaziální profesor

Lidé zapomněli, jak kdysi Malovaný dům vypadal, a tak všechny překvapilo, když se začátkem 20. století odkryla původní renesanční fasáda. Mohl za to gymnaziální profesor kreslení Josef Kozlanský. Díky němu můžeme i dnes obdivovat lovecké výjevy, muže v krojích, které se nosily v 16. století, i postavy světic. Dnes slouží Františkovský dům na Karlově náměstí jako galerie, v horním patře je obřadní síň.

Takzvaný Černý dům na opačné straně náměstí - na něm jsou vymalované také ctnosti

Františkovský dům ale není jediným malovaným domem v centru Třebíče. V Haaskově ulici, která vede od Malovaného domu k městské věži, stojí další dům s figurami na fasádě. A je na něm staročesky napsáno i několik citátů.

Přímo na Karlově náměstí stojí ještě jeden renesanční, takzvaný Černý dům. Je stejně jako Františkovský dům zdobený figurami a ornamenty. Černý se mu říká proto, že ve výzdobě převládá černá barva.

Třebíč zachvátilo v 18. a 19. století několik velkých požárů. A právě po nich došlo na náměstí ke stavebním úpravám domů. Zdobné štíty byly strženy a zůstaly jen strohé fasády. O to cennější jsou Malovaný a Černý dům, které i dnešním turistům připomínají zdobný styl české renesance.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio