Mezi dopravními tepnami rušné Ostravy se rozkládá kouzelná přírodní rezervace

2. květen 2014
Česko – země neznámá

Je to hotový zázrak. I uprostřed rušné Ostravy mohou lidé najít takřka božský klid a zhluboka se nadechnout. Stačí vyrazit do městské části Svinov, kde se nachází přírodní rezervace jménem Rezavka. Díky tamnímu biotopu se na jejím území vyskytuje řada chráněných rostlin i ohrožených druhů zvířat.

Přestože přírodní rezervaci svírají ze všech stran rušné dopravní tepny, včetně dálnice a železnice, už po pár desítkách metrů naučnou stezkou hluk a prach zásluhou hustého lužního lesu mizí. Spolu s lesem a loukami tvoří rezervaci rozsáhlý rákosový porost Vrbenského rybníka a slepé rameno řeky Odry.

Z chráněných rostlin tady mohou návštěvníci obdivovat bohatě zastoupenou lilii zlatohlavou, kruštík modrofialový nebo vzácné houby. Hned zjara ale všechny ohromí doslova plantáže kvetoucího medvědího česneku. Živo je tady i ve zvířecí říši – od bobra, divokých prasat a lišek, až po více než stovku druhů ptáků, včetně ledňáčka říčního, který sem zalétá za potravou.

Pěšinka

Přírodní rezervací Rezavka, která se rozkládá na 80 hektarech, vede naučná stezka se stanovišti a informačními tabulemi. A v malou učebnu v přírodě se často proměňuje také nová ptačí pozorovatelna, kde nadšenci z Českého svazu ochránců přírody učí děti poznávat život a přírodu kolem nás.

autor: čan
Spustit audio