Mezi Jičínem a Radimí můžete putovat po stopách Josefa Váchala a Anny Mackové

19. duben 2018
Česko – země neznámá

Vydejte se po stopách svérázných umělců – malířů a grafiků Josefa Váchala a jeho družky Anny Mackové. Z popudu Sdružení Český ráj a díky skupině jičínských a studeňanských občanů v roce 2015 vznikla mezi Jičínem a Radimí hledačka nazvaná ve váchalovském duchu: Putování za nekonečnou pánví s romadúrem v kapse.

Josef Váchal a Anna Macková byli nuceni žít od roku 1940 natrvalo ve Studeňanech na Jičínsku. Trasa hledačky vede po místech spojených se 30 lety jejich života. Je to putování z města a obcí do krajiny, kde je vnímavému poutníkovi dopřáno potkat i tyto dvě výrazné umělecké osobnosti. Autoři hledačky zakreslili do netradiční mapy 11 míst (zastavení), kudy umělci chodili, a která pro ně byla nějak důležitá nebo oblíbená.

Autoři hledačky doporučují vzít si s sebou na cestu turistickou obuv, fotoaparát, papír a obyčejnou tužku. Začíná se v Jičíně, v ulici Pod Koštofránkem. Trasa je dlouhá asi osm kilometrů a na její poklidné projití potřebujete přibližně tři hodiny. Hledačka je přístupná po celý rok, jenom závěrečné posezení ve Valešově chalupě závisí na otevíracích hodinách, které můžete zjistit na webových stránkách obce Radim.

U této hledačky není třeba luštit tajenku. Sama cesta, byť popsaná a vysvětlená, je tajenkou: jak Anna Macková a Josef Váchal ve Studeňanech žili? Jak jim spolu bylo oněch 30 let? Trasa hledačky vede po ulicích a silnicích, až na jednu výjimku - Blátivou uličku ve Studeňanech, po zpevněných površích, a tak ji dobře zvládnou i rodiče s kočárky, lidé s pohybovým omezením, vozíčkáři a cyklisti. Automobilový provoz není nijak mimořádný, přesto buďte opatrní.

V roce 2008 otevřel Váchalův spolek studeňanský stálou expozici díla J. Váchala a A. Mackové v tzv. obecním domečku na studeňanské návsi

Mapku k Putování za nekonečnou pánví s romadúrem v kapse si můžete vyzvednout v Městském informačním centru v Jičíně, pohlednici s Váchalovým Upírem z Koštofránku dostanou účastníci hledačky zdarma v jičínské Rumcajsově ševcovně nebo v radimské roubence (Valešově chalupě), kde najdete cíl putování. Navíc s možností získat originální razítko a napsat dopis přátelům či známým s pozváním na cestu.

Hledačku vytvořilo na jaře 2015 šest jičínských občanů společně s členy Váchalova spolku studeňanského a ve spolupráci s poradkyní Blaženou Huškovou. Autorem výtvarné podoby hledačky (mapy) je Robert Smolík. Členové Váchalova spolku o hledačku stále pečují.

autor: VaW
Spustit audio