Mezi Starou a Novou Hlínou stojí kamenné mosty z pohádek

16. listopad 2015
Česko – země neznámá

Pokud vás cesty někdy zavedou ke vsím Stará a Nová Hlína na Třeboňsku, je docela možné, že vám to tam bude povědomé. Krajinu plnou mokřadů, vlhkých lesů, luk a rybníků si totiž oblíbili filmaři. Zejména dva pozdně barokní mosty stojící mezi oběma vesnicemi si zahrály v celé plejádě filmů a pohádek.

V roce 1954 se z jednoho z nich sypala sůl v pohádce Byl jednou jeden král, v roce 1999 se pro změnu házel do vody král s princeznou ve filmu Zdeňka Trošky Z pekla štěstí. Mimoto tvořily mosty kulisy i ve filmech Všichni moji blízcí, Líbánky, Pan Vok odchází a dalších.

Malebné kamenné mosty, z nichž jeden je nyní zcela neprůjezdný a druhý slouží jen jako místní komunikace, původně ležely na dopravní tepně spojující České Budějovice a Jindřichův Hradec. V druhé půlce minulého století se podél nich postavila moderní široká silnice a doprava se svedla na ni.

Čtěte také

Povodně si na ně nepřijdou

Oběma mostům se odborně říká inundační. To znamená, že jsou mnohem mohutnější, než vyžaduje vodní tok pod nimi. V případě povodní, které jsou ve zdejším kraji časté, díky tomu nehrozí, že budou zaplaveny nebo strženy.

Most v Nové Hlíně

Patrné to je především na větším z mostů, který byl postaven roku 1799. Ten má dvanáct oblouků. Stará řeka pod ním však teče jen pod jedním z nich. Menší most má oblouků pět a byl postaven v roce 1781. V době jeho vzniku pod ním také tekl drobný potok. V 19. století byla ovšem o kus dál postavena hráz rybníka Vítek a most od té doby stojí ve vodě. I proto ho v roce 2002 těžce poškodila povodeň. Dnes už je ale opět opraven.

Poblíž obou mostů vede značená naučná stezka Okolo Třeboně a modrá turistická značka trasy Třeboň – Novosedly nad Nežárkou. Obě cesty vedou přes náves ve vesnicích Stará a Nová Hlína, kde najdete podrobné plány obcí s popisem, jak se k mostům dostat. Během vycházky od jednoho mostu ke druhému je ovšem potřeba překonat silnici E551 s hustým provozem.

autor: Filip Černý
Spustit audio