Mimoňský historický špitál se po rekonstrukci proměnil v městské muzeum

11. prosinec 2015
Česko – země neznámá

V Mimoni u České Lípy na severu Čech stojí takřka v centru města pozoruhodný objekt. Památka, která má dnes díky nedávné rozsáhlé rekonstrukci nový kabát, zažila kdysi krušné časy. Řeč je o raně barokní budově někdejšího špitálu, ze které se stalo městské muzeum.

V minulosti sloužil historický objekt péči o chudé, staré a nemocné. Dnes už by člověk stěží hádal, že současná budova s renovovanou omítkou bývala chudobincem a starobincem. „Sloužila jako chudobinec i jako špitál, byli tu ubytovávaní ranění z bitev kolem roku 1866,“ doplňuje Pavel Škubal z Městského úřadu v Mimoni.

Vznik budovy spadá do období raného baroka, jehož architektonické prvky jsou patrné hned na vstupním portálu. Podobný špitál stojí podle Pavla Škubala v Lounech. Tento objekt bývalého špitálu je ovšem vrcholně barokní, což znamená, že má na rozdíl od toho mimoňského na fasádě spoustu ozdob.

Budova mimoňského špitálu začala chátrat ve druhé polovině 80. let minulého století. „Stavba na tom bylo opravdu špatně, v průběhu rekonstrukce se objevila řada neduhů, které spočívaly hlavně ve statickém zajištění. Bylo potřeba zcela vykopat staré podlahy a staticky zajistit strop,“ popisuje průběh rekonstrukce Pavel Škubal.

Budova mimoňského špitálu začala chátrat ve druhé polovině 80. let minulého století

Opravy se podařily a 7. srpna roku 2010 se budova slavnostně otevřela pro muzejní účely. „Za těch pět let, co muzeum funguje, se tu vystřídala celá řada i světoznámých osobností. Zahajovali jsme výstavou fotografa Roberta Vana. Mimo jiné se tu konala výstava replik obrazů Karla Gotta, vystavoval tu Ivo Pešák z Banjo Bandu Ivana Mládka,“ říká Škubal.

Zajímavé je i těsné sousedství dnešního Městského muzea v Mimoni s Kaplí Božího hrobu. Těchto kaplí je v České republice vícero, ale ta mimoňská je svým způsobem jedinečná. „Je unikátní, protože je věrnou kopií Božího hrobu takového, v jaké podobě byl ve druhé polovině 18. století,“ vysvětluje Škubal.

Za návštěvu stojí budova muzea v Mimoni všem turistům. V informačním centru vám rádi poradí, kam se vydat ve městě i okolí, přiblíží vám zajímavosti a doporučí třeba tamní audiostezku. A třeba vás zláká i nějaká ta výstava.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.