Minerálku v Dolní Moravici si musíte pěkně postaru napumpovat. Odmění vás zdravím

4. duben 2018
Česko – země neznámá

V centru obce Dolní Moravice na Bruntálsku stojí u říčky malý dřevěný altán. A pod ním docela obyčejná pumpa. Ale kdo si dá práci a párkrát zapumpuje, dočká se vody. A to ne jen tak ledajaké. Minerální. A dokonce prý i léčivé a navíc lahodné.

Bruntálsko bývalo v dávných dobách pěkně horkou oblastí. Uhlířský vrch, Venušina sopka či Velký a Malý Roudný jsou neznámější starovulkány, které se dnes tváří jako obyčejné hory. Několik připomínek jejich bouřlivé minulosti nám ale zbylo dodnes. Například prameny vod obohacených oxidem uhličitým a minerálními látkami.

Nejznámější prameny, jejichž léčivé účinky se využívají už po staletí k lázeňským procedurám, najdete v Karlově Studánce. Tam je jich rovnou osm. Ovšem jeden pramen velmi podobného složení vyvěrá také v nedaleké Dolní Moravici.

Na pravém břehu Moravického potoka, západně od silnice z Malé Štáhle do Malé Morávky, stojí starý dřevěný altán. Stylem připomíná lázeňské stavby v Luhačovicích. Pokud se v něm zastavíte a budete chtít zdejší kyselku ochutnat, budete muset vyvinout alespoň drobnou fyzickou námahu. Pod přístřeškem totiž stojí klasická pumpa.

Dobrá zpráva ale je, že nemusíte pumpovat příliš dlouho. Voda se většinou objeví už po jednom či dvou záběrech. Pak už stačí jen nabrat a ochutnat. A přestože cedule u pramene upozorňuje, že konzumace je na vlastní nebezpečí, není třeba se bát. Nikdo si dosud na žádné zažívací obtíže nestěžoval. Ledaže byste to s pitím moravického pramene přehnali.

Dolní Moravice je vůbec vesnice, která by neměla ujít vaší pozornosti. Turisté jí často pouze projíždějí do větších rekreačních středisek, jako jsou Karlov či Malá Morávka. Ale pokud se tady zastavíte, určitě si prohlédněte některý z početných památných stromů, z nichž nejznámější je lípa velkolistá zvaná Hadí královna. Nedaleko pramene najdete také pozoruhodný kamenný barokní most přes Moravický potok. A do třetice stojí za to vyjet autem až do Nové Vsi, části Dolní Moravice, k vyhlídkové věži.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.