Modrodům v Dubí na Teplicku představuje porcelán s modrou krví

23. květen 2016
Česko – země neznámá

V Dubí na Teplicku v Ústeckém kraji stojí Dům porcelánu s modrou krví, zkráceně Modrodům, který je současně sídlem informačního centra města. Čeká vás v něm mimořádný zážitek při prohlídce sálu, který mapuje výrobu porcelánu v Čechách, zejména v Podkrušnohoří.

Představuje i mezinárodní projekt Porcelánová cesta spojující města a místa na trase několika set kilometrů, která mají ve své historii zapsanou výrobu porcelánu. Začíná se v Bavorsku a pokračuje do českého Podkrušnohoří, kde byla založena první porcelánka na našem území, v Horním Slavkově v roce 1792.

O dva roky později vznikla další porcelánová výroba v Klášterci nad Ohří. Dubí na Teplicku si na svoji porcelánku počkalo do roku 1864. Přesněji řečeno, v roce 1864 koupil Anton Tchinkel tzv. Dolní lesní mlýn a přestavěl objekt na výrobu majoliky. V roce 1885 zakoupila dubskou majolikárnu firma Teichert z nedaleké Míšně a od tohoto roku se tam vyrábí cibulák – na rokokových tvarech kobaltově modrý tzv. cibulový vzor. Současný katalog uvádí 660 tvarů s certifikátem Český výrobek.

Cibulák nemá s cibulí nic společného

Traduje se, že jeden z designérů míšeňské porcelánky Johan David Kretschmar našel v první třetině 18. století inspiraci v čínských vzorech. Jako ústřední motiv zvolil květ astry s poupátkem a pivoňku, na okrajích pak kompozici broskví a granátových jablíček. Ta ovšem Evropanům připomínala tvarem cibuli, a tak se vzoru začalo říkat „cibulák“.

Jakkoli dokáže být tradice silná, moderní doba si žádá své. A tak i cibulákový porcelán doznal určitých změn. Například kvůli asijským zákazníkům se vyrábí i v zelené nebo červené barvě. Moderní styl stolování přinesl zase inovaci v použití dílčích výseků cibulového vzoru na moderních elegantních tvarech nádobí, ať už se jedná o návrhy architekta Jiřího Pelcla Bohemia Cobalt a Bohemia White nebo o jídelní servis Eco.

Porcelánové okno

Dům porcelánu s modrou krví v Dubí prezentuje vedle cibuláku i výrobky jiných českých porcelánek, zejména ze sesterského závodu Royal Dux v Duchcově, který vyrábí hlavně figurky.

Návštěvníci se mohou pokochat i výsledky spolupráce se studenty z Fakulty užitého umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a také díly už renomovaných našich i zahraničních výtvarníků, kteří přijíždějí na tradiční sympozia. Pravidelně se střídá sympozium zvané Hrnkové se sympoziem malířským.

http://www.infocentrum-dubi.cz/cz/66.porcelanova-cesta-a-expozice-cibulaku/

Spustit audio