Moravské vinařské stezky spojují cykloturistiku s lákadly vinných sklípků jižní Moravy

19. červen 2014
Česko – země neznámá

Od Znojma až po Uherské Hradiště se klikatí na 1 200 kilometrů perfektně značených cyklotras, které dostaly název Moravské vinařské stezky. Cesta po nich slibuje úchvatnou projížďku malebnými vinařskými uličkami, samotnými vinicemi, městy a vesnicemi i kolem mnoha velmi zajímavých památek.

Moravské vinařské stezky byly vytyčeny v roce 1999 a od té doby se těší čím dál tím větší oblibě. A to i mezi místními vinaři. Pro mnohé z nich znamená cykloturistika pěkný výdělek. Navíc si vesměs pochvalují, že na jih Moravy přijíždějí čím dál poučenější konzumenti vína. „Osvěta je stále větší,“ potvrzuje jeden z vinařů v Moravské Nové Vsi. „Někteří rozumí vínu až moc a někteří zase vůbec,“ popisuje své zkušenosti soused z vedlejšího sklepa.

Síť Moravských vinařských stezek je tvořena deseti okruhy a každý z nich nabízí jiné zážitky. Nejdelší je Znojemská vinařská stezka, která propojuje víc než osm desítek obcí. Pro rodinné výlety je ideální Uherskohradišťská vinařská stezka, která vede převážně jen mírně zvlněnou pahorkatinou. „Někteří ale vybírají trasu podle toho, kde je nejvíc vinných sklepů,“ prozradil jeden z cyklistů.

Cyklistům se cestou nabízejí unikátní výhledy

Stezky v sobě ovšem skrývají i drobnou záludnost. Napít se vína a poté se vydat na kole na veřejnou komunikaci je protizákonné. I pro cyklisty platí dopravní předpisy a za jejich porušení hrozí citelné pokuty. „Přes den je možné poznávat krajinu a lidi, večer pak ochutnávat víno,“ radí s úsměvem Juraj Flamik z Nadace partnerství, která stezky vytyčila a udržuje.

A kdo sladí svůj výlet po Moravských vinařských stezkách nejenom s dopravními předpisy, ale i s místními kulturními kalendáři, může rovnou zažít v některé z vesnic hody, košt vína, folklórní festival anebo jinou událost s neopakovatelnou atmosférou.

Přehled všech stezek najdete na stránkách www.stezky.cz.

autor: hon
Spustit audio