Most ve Zdemyslicích se obešel téměř 50 let bez kolaudace. Dýchá atmosférou 19. století

27. duben 2018
Česko – země neznámá

Kamenné mosty dokáží často vykouzlit romantickou a poetickou atmosféru. Jako například empírový kamenný most v obci Zdemyslice na jihu Plzeňska, který čtyřmi mohutnými oblouky překonává řeku Úslavu. Stojí už od konce 19. století a do dnešních dnů přečkal všechny povodně. Je tak právem ozdobou obce.

Přitom téměř 50 let fungoval bez řádné kolaudace. Most postavila za Rakouska-Uherska tehdejší okresní správa cest v roce 1883. Na kolaudaci se ale jaksi zapomnělo. Ovšem nejsou ani tolik důležitá razítka, jako dobře odvedená práce.

A to v případě obloukového kamenného mostu ve Zdemyslicích platí stoprocentně. Nahradil původní dřevěnou lávku kousek níž po proudu řeky Úslavy. A úřední kolaudace se dočkal až o 47 let později od svého zprovoznění. V roce 1929.

Do dnešních dnů ustál všechny velké povodně i nahromadění jarních ledů. Podle kronikáře obce Zdemyslice Josefa Lásky museli v roce 1947 ledy nad mostem odstřelovat vojáci. A pak ještě jednou místní studnař.

Most je ze tří druhů kamene

Most za 135 let svojí existence nepotřeboval žádnou větší opravu. Skládá se ze tří žulových pilířů a čtyř oblouků, které jsou z pískovce. Třetí a zároveň hlavní materiál představuje místní tvrdá hornina jménem buližník.

Litinový kříž je na mostě od počátku

Kamenný obloukový most ve Zdemyslicích vytváří romantickou a uklidňující podívanou. Stejně jako blízký malebný kostelík. Dřevěná farní stavba vznikla už kolem roku 1300. Během husitských tažení byla ale vypálena.

Kostelík obklopuje malý hřbitov. Nepohřbívá se na něm od roku 1938, kdy byl pro přeplnění zrušen. Místo posledního odpočinku tak připomíná jen kamenná obvodová zídka. Odkaz křesťanství najdeme i na mostě samotném. Je jím litinový kříž, který míří na jedné zídce proti proudu. I tento kříž je původní, což dokládá letopočet 1883.

autor: Pavel Halla
Spustit audio