Mosty v Náměšti nad Oslavou zdobí sochy archandělů, koní, sfing a orla

24. únor 2016
Česko – země neznámá

Náměšť nad Oslavou leží na Vysočině jižně od Třebíče. Ačkoliv je třebíčskou dominantou zámek stojící na kopci nad městem, vyplatí se porozhlédnout i po okolních mostech. Jeden stojí hned u vstupní brány zámku, druhý je pod kopcem a klene se přes Oslavu.

Dnešní zámecký most nahradil v roce 1745 původní dřevěný padací most. Dodnes jsou v bráně zachovalé kladky. Na mostě stojí pět soch. Kupodivu to nejsou svatí, ale dva koně, dvě sfingy a orel. Může se zdát, že je lichý počet plastik zvláštní, nesymetrický. Ve skutečnosti jde o záměr. Orel totiž stojí těsně před prudkou zatáčkou a v podstatě tu symetrii opticky vyrovnává.

Mnohem zajímavější je most dole ve městě, který zde stojí dokonce delší dobu než most zámecký. Zkrášlují ho sochy čtyř archandělů, které prý pocházejí od stejného sochaře jako zmiňované koně, sfingy a orel.

Most přes řeku Oslavu disponuje viditelným vyklenutím. Je dlouhý skoro sedmdesát pět metrů a v nejvyšším bodě je vysoký šest metrů. „Je to proto, že když se ta řeka hodně zvedla, tak pod tím prostředním obloukem byla vůle, aby mohla voda protékat,“ vysvětluje kastelán náměšťského zámku Marek Buš.

Most nezničily povodně, tanky ani těžba písku

Ve 20. letech minulého století se v Náměšti hodně těžil písek a těžili ho i u pilířů starého mostu. A most kvůli tomu začal mít statické problémy. Tehdy se ukázalo, jak byli staří řemeslníci a stavitelé prozíraví a mysleli dopředu. „Je to založeno na velkých kamenech a dubových pilířích a písek to zpevňuje,“ vysvětluje Marek Buš.

Pohled z mostu na Komenského náměstí v Náměšti nad Oslavou

Dobré základy a materiál potvrdily i pozdější válečné přejezdy těžké techniky. Naposledy tady vzpomínají na tanky v roce 1968. Most všechno vydržel. Až do konce 80. let minulého století přes něj vedla frekventovaná silnice z Třebíče do Brna. Dnes je už pro dopravu uzavřený.

Na severní straně mostu jsou ve zdivu zasazené tři desky, které souvisí se založením a výstavbou. Na jedné desce naleznete německý nápis, jenž ve volném překladu říká: Aby Bůh byl i od procházejících cestujících ve svých svatých veleben a ctěn na potupu kacířů.

Více informací najdete na www.zamek-namest.cz.

Spustit audio