Motorkářský Pavlíkov. V muzeu Splněný sen parkuje přes 120 veteránů z celého světa

24. říjen 2016
Česko – země neznámá

Středočeská obec Pavlíkov leží uprostřed krásné přírody asi 10 km jižně od Rakovníka. V jejím okolí narazíte na milovníky Křivoklátských lesů. A také na motorkáře. Do Pavlíkova totiž jezdí milovníci veteránů a nejrůznějších druhů motorek. Čeká na ně muzeum s vypovídajícím názvem Splněný sen.

Muzeum veteránů motorek Splněný sen patří mezi největší u nás, co se týče počtem zastoupených značek a výrobců z celého světa. Vystavuje přes 120 historických motorek padesáti různých značek. A jenom českých je tu celkem 32.

Majitel muzea Ivo Šarlinger jako malý kluk snil o tom „mít motorku jako táta“. Starý pan Šarlinger jezdil na staré britské motorce ARIEL, která patřila mezi největší elegány své doby. Ariel byl tedy v místní stáji první, ale tato nádherná motorka nezůstala sama. Dnes je jednou z mnoha cenných historických exponátů, které jsou v Pavlíkově k vidění, včetně mnoha světových rarit. Všechny historické motorky jsou dokonce pojízdné.

Značkám vévodí Jawa, vidět můžete celou sbírku od prvního prototypu. Najdete tu také sportovní stroje Jawa soutěžní od roku 1960 do konce výroby, včetně Banána. Nechybí motokrosové ČZ, zapomenutá ESA, plochodrážní JOLI, ani původní stroj Laurin & Klement z roku 1902 a mnoho dalších.

Jeden z prvních amerických indiánů - zn. HENDERSON z roku 1923

Ze zahraničních motocyklů si můžete prohlédnout americké kousky Indián z roku 1918, Excelsior z roku 1913, Ner-a-car, Brough-Superior. Německé-NSU, BMW, D-RAD. Dále pak anglické značky -Royal-ENFIELD, DAGLES, ARIEL, BSA, Harley Davidson, Francis-Barnet, značky belgické -Raleigh, Saroela. A i indické-Royal-ENFIELD-Diesel.

Atmosféru starých časů doplňují štíty, cedule, plechovky a další doplňky z dob dávno minulých a také stará dílna a nářadí.

Spustit audio