Muflony, daňky a divočáky mohou Brňané vidět v oboře Holedná. Sídlí na okraji města

7. leden 2019
Česko – země neznámá

Brněnská obora Holedná představuje oázu klidu mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Na 320 hektarech se nechová pouze takzvaná spárkatá zvěř, ale lokalita má za cíl nabízet celoročně odpočinkové místo pro obyvatele a návštěvníky jihomoravské metropole.

„Obora Holedná je vlastně v rámci republiky raritou. Výjimečné je právě to, že její prioritní funkcí není jenom oborní chov zvěře, ale také rekreace obyvatel. Výjimečná je samozřejmě i poloha obory, která se nachází v intravilánu města Brna,“ dodává Pavel Jordan ze Společnosti Lesy města Brna, která oboru obhospodařuje.

Obora nenabízí jen možnost procházky mezi stromy a pohled na zvířata. Jak dodává Pavel Jordan, příchozí se mohou zabavit i jinak: „Pro to jsme tu vybudovali interaktivní naučnou stezku, kde jsou kromě informačních tabulí také různé edukativní herní prvky určené hlavně dětem.“ Návštěvníci se mohou dozvědět hlavně informace o zvěři, která v oboře žije.

„V oboře se nachází přibližně 250 kusů spárkaté zvěře. S divočáky do přímého kontaktu návštěvník přijít nemůže, protože prasata žijí ve zvláštní ohradě uprostřed obory. U muflonů a daňků je to ale jinak. A v poslední době se nám stává, že jsou hlavně daňci až příliš ochočení a nebrání se ani přímému kontaktu s návštěvníky. Při tom ale mohou nechtěně někoho zranit, třeba svým parožím,“ varuje Jordan. Správci obory proto i na tabulích nabádají návštěvníky, aby si od zvířecích obyvatel obory raději drželi odstup.

Děti se mohou nejen kochat přírodou, ale také si hrát

Obora Holedná je přístupná celoročně, její branky se nikdy nezamykají. A Brňané této možnosti hojně využívají. Místo se stalo častým cílem procházek a oblíbili si ho navíc rekreační běžci. Někteří si do obory přicházejí zaběhat také večer po setmění s čelovými svítilnami.

autor: hon
Spustit audio