Mu-Shin neboli mimo smysl. Ve zlínské zoo mají největší japonskou zahradu v Česku

19. duben 2017
Česko – země neznámá

Kdo se vypraví do zlínské zoologické zahrady Lešná, může se kromě zvířat pokochat i kulturou vzdálené země. Může se totiž projít největší japonskou zahradou v České republice. Na ploše zhruba 1 000 metrů čtverečních se rozkládá typická suchá kamenná horská zahrada. Hned u vstupu vítají návštěvníky tři borovice.

„Nejzajímavější je určitě hned první borovice z Japonska. Má výrazně vysunutou, my říkáme vítací větev, takže to vypadá, že vám na uvítanou podává ruku. Borovice jsou dovezené přímo z Japonska a všechny dosahují stáří zhruba 100 let. Podobných stromů existuje v České republice jen pár kousků, " říká Romana Bujáčková, tisková mluvčí zlínské zoologické zahrady.

Japonská zahrada leží v těsném sousedství asijské expozice HALA-BALA. „Zahrada se začala tvořit v roce 2013 a od té doby ji neustále rozšiřujeme,“ dodává mluvčí. Další dominantou jsou obrovské ploché kameny nejrůznějších tvarů a velikostí. Jejich umístění má přesný řád. „Protože v Japonské zahradě platí, že tam není nic nahodile. Všechno je uspořádáno podle pravidel tak, aby energie, která by tudy měla proudit, se skutečně šířila všemi směry. A proto je každý kámen uložen tak, aby toto pravidlo splňoval,“ vysvětluje Bujáčková.

A co se vlastně skrývá pod názvem japonské zahrady Mu-Shin? „Název jsme zvolili záměrně, protože doslovný překlad znamená „bez myšlenky“ či „mimo mysl“. A my bychom byli rádi, kdyby u nás návštěvníci dokázali zapomenout na starosti všedních dnů, odpočinuli si a načerpali energii,“ říká Romana Bujáčková. Japonskou zahradu realizovala zlínská zoologická zahrada společně s Petrem Hronem, předním českým bonsajistou.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio