Muzeum Bouda ve Třech Sekerách ukrývá poklad. Stroj na výrobu perel

24. únor 2017
Česko – země neznámá

V západočeské obci s poetickým názvem Tři Sekery střeží poklad v podobě starého stroje na výrobu perel. Vidět ho můžete v místním muzeu zvaném Bouda. Pro výrobu perel stačilo obyčejné dřevo, ze kterého se vysoustružily válečky. Nasypaly se do obrovského bubnu s pískem, kterým se pomocí kliky točilo tak dlouho, dokud se dřívka neobrousila a nezaoblila.

Po vyjmutí téměř hotových dřevěných kuliček z bubnu se perly provrtaly a korálky byly na světě. Zbývalo je různě obarvit a nalakovat. Z korálků se pak dalo vyrobit kde co. Od růžence, přes náhrdelníky, po docela praktické pomůcky. Třeba kabelky nebo podložky pod horké hrnce.

Některé vynálezy našich předků dodnes budí obdiv pro svoji jednoduchost a důmyslnost zároveň. Stejně jako v případě zmíněného stroje na výrobu dřevěných korálků. Lidé v chudém pohraničí si tím přivydělávali hlavně v zimě, kdy nebyla žádná práce v lese ani na poli.

Ve 20. letech minulého století se ovšem v obci vyráběly dřevěné perly i průmyslově. Továrnička zaměstnávala asi sto lidí. I přes tuto konkurenci místní lidé stále podomácku, na domácích soustruzích, dřevěné perly sami vyráběli.

V muzeu Bouda můžete kromě stroje a pomůcek na výrobu korálků obdivovat spoustu dalších dobových vynálezů. Unikátní je, že všechny pocházejí z místních chalup. Hned při vstupu vás třeba ohromí krásný zrestaurovaný stroj věžních hodin s letopočtem 1883. Každý exponát ve Třech Sekerách má svůj příběh. I věžní hodiny.

Po jejich rekonstrukci se do Tří Seker vypravili potomci původních německých obyvatel, kteří byli po druhé světové válce vysídleni. A přivezli pro obec velké překvapení. Mosaznou cedulku s letopočtem a výrobními údaji patřící k místním hodinám. Při odsunu si ji vzali na památku a teď ji po desítkách let mohli znovu přišroubovat na její původní místo jako doklad opětovného sblížení obou národů.

Dříve tu byla ledárna

Kde se vzal název obce Tři Sekery

S česko-německou minulostí souvisí i původní název obce. Německy Drei Hacken, později česky Tři Sekery. Hustými lesy v místech dnešní obce kdysi vedla kupecká stezka do Bavorska. Jezdili tudy vozkové se zakrytými vozy. Jednou se uprostřed lesa rozhodli, že tam přespí. A jeden z vozků si všiml zvláštních balvanů.

Aby toto místo znovu našel, až se budou vracet zpátky, udělal si do nejbližší jedle tři záseky sekerou. Jak se později ukázalo, ony zvláštní balvany obsahovaly měděnou rudu, a ta se tu také později začala těžit. Symbol jedle a tří seker zůstal ve znaku obce dodnes stejně jako název Tři Sekery.

Místní muzeum Bouda se nachází v objektu, který původně sloužil jako ledárna, zásobárna ledu pro místní hostince, později jako sklad nábytku místní školy. Postupně ale chátral. Dočkal se však citlivé rekonstrukce a dnes slouží jako centrum kulturního dění v obci. Otevřou ho pro vás rádi kdykoli po předchozí domluvě na místní radnici.


autor: Pavel Halla
Spustit audio