Muzeum retro hraček v Hulíně vrací dospělé návštěvníky do dětství. Malé vtáhne do hry

5. září 2017
Česko – země neznámá

A teď se na chvíli vrátíme zpátky do dětství. V další reportáži se totiž podíváme do Muzea retro hraček v Hulíně ve Zlínském kraji. Sídlí v budově tamní staré základní školy a nabízí téměř neskutečnou přehlídku dobových hraček – od panenek, přes kočárky, postýlky, dětské oblečení až po vláčky, stavebnice či stolní hry.

„Pro holčičky tady máme k vidění plačící panenky s keramickou hlavičkou z roku 1940 a pro kluky zase plně funkční dobovou dráhu s vláčky, nádražím, tunelem i celým městečkem,“ popisuje některé z exponátů autorka výstavy Andrea Miklasová.

Největší sbírku muzea tvoří historické kočárky pro panenky i skutečná miminka. „Mezi naše nejstarší kousky patří francouzský kočárek z počátku 20. století. Je unikátní tím, že se dá složit. A k tomu je navíc celý černý,“ dodává Miklasová. K vidění jsou tu i kočárky z německého pohraničí ze 40. let minulého století.

A samozřjmě nechybějí ani dětská šidítka. „Nejkrásnější chrastítka se vyráběly v 60. a 70. letech minulého století,“ prozradila Andrea Miklasová. Například chrastítka ve tvaru zvonečků pocházejí z let 1968 až 1969 a muzeu je věnovala ředitelka místního Střediska volného času v Hulíně.

Muzeum retro hraček Hulín

Zajímavé je na výstavě pozorovat i vývoj pokojíčků pro panenky. Nejstarší pochází z konce 19. století, je celý vyrobený ze dřeva a má na sobě ornamenty moravského vzoru. „Když se podíváme produkci 80. let, tak už vidíme ty klasické pokojíčky pro panenky celé z plastu, které si my všechny jistě dobře pamatujeme,“ říká autorka výstavy.

Příchozí děti si mohou v muzeu vyzkoušet stavebnice, hry i třeba autíčka. Muzeum retro hraček v Hulíně tak nabízí volnočasovou zábavu nejen pro děti, ale i dospělé.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio