Muzeum v Polici nad Metují ukazuje, co všechno je možné vyrobit z papíru

19. leden 2016
Česko – země neznámá

Muzeum papírových modelů v Polici nad Metují nabízí pestrou přehlídku. Najdete tu modely evropských památek vedle válečných letadel, prehistorických lodí nebo pobřeží polského Baltu. Mezi několika stovkami exponátů nechybí papírové kostely, hrady, zámky, tovární a železniční celky. Z papíru jsou tu i zvířata.

Minimodely a papírová dílka v co nejmenším měřítku, vypracovaná ovšem do detailů, představují celou modelářskou disciplínu. Autoři se předhánějí v tvorbě co nejmenších modelů s často funkčními prvky. Ve skořápce vlašského ořechu tak můžete spatřit nákladní automobil, letadlo či motocykl. Na některé detaily budete ale potřebovat lupu.

Vystřihnout a slepit papírový model si vyzkoušel snad každý čtenář oblíbeného časopisu ABC. Právě v něm dodnes vycházejí vystřihovánky a papírové stavebnice. Ne každý je ale tak zručný a trpělivý, aby věnoval stovky hodin a na některém projektu pracoval třeba i několik let.

Takový tvůrce se pak může pochlubit třeba modelem historického letounu či bitevní lodi v měřítku 1:140. A aby byl model od předlohy k nerozeznání, počítají se díly, ze kterých je poslepován, na tisíce. V polickém muzeu najdete i věrný model Baltského pobřeží s loděmi i majáky.

Památky z celé Evropy i unikátní noční Pražský hrad

Z papíru se vyrábějí domy, ulice, čtvrtě i celá města. Unikátní diorámu Pražského hradu i se Zlatou uličkou tu najdete v „nočním“ osvětlení – právě takový model patří k unikátům muzea. Jeho autor Filip Ježek ho zpracoval ve velkorysých rozměrech 1 600 x 1 000 x 300 mm. Podobně velkolepý je také model nedokončeného chrámu Sagrada Familia ze španělské Barcelony.

Místo vycpaniny papírový model

Vystřihování a slepování papírových modelů se nevěnuje mnoho žen, Jana Žuravnyjová ale tento koníček povýšila na profesní pomůcku. Jako učitelka přírodopisu totiž dětem nabídla místo klasických vycpaných zvířat vlastnoručně vyrobené papírové modely. A věřte, že orel bělohlavý, tesařík, kolibřík, želva nebo tygr jsou od modelů z plastu k nerozeznání.

Spustit audio