Muzeum v Rabakově na Mladoboleslavsku představuje historii motocyklů Jawa

14. duben 2014
Česko – země neznámá

Jawa je nejstarší fungující česká firma zabývající se výrobou motocyklů už od roku 1929. Název firmy vznikl složením dvou jmen - zakladatele Františka Janečka a motocyklu Wanderer, na jehož výrobu Janeček koupil licenci. Proto JAWA.

Motocykly Jawa jsou přitom skutečným pojmem. Své o tom ví František a Martin Miclíkovi, majitelé soukromého Muzea Jawa v Rabakově na Mladoboleslavsku, které založili v roce 2002.

Muzejní sbírka zahrnuje kompletní základní řadu motocyklů Jawa vyrobených mezi lety 1929 až 2006. Celkem je tu k vidění na 140 exponátů. Všechny motocykly jsou provozuschopné, a tak není divu, že je rabakovské muzeum známé i v zahraničí, zejména v Holandsku.

Nejcennější exponát představuje typ Čechie Bohmerland 600 Tourist z roku 1927, jediný povolený třísedadlový motocykl všech dob. Je zároveň jediný, který nepochází z dílny Jawa. Dalším vzácným kusem je nejstarší motocykl značky Jawa, typ 500 OHV - Rumpál se sidecarem, vyrobený v roce 1929. Právě tento motocykl si František Miclík pořídil už před 45 lety.

Muzeum motocyklů Jawa v Rabakově - informace

Prohlédnout si můžete také historické policejní motocykly, kterým se říkalo „nanuk“ – protože tak vypadaly, dále kabriolety a limuzíny a dokonce i vzácný muzejní přírůstek - prototyp sněžného skútru Jawa 350 ze sedmdesátých let 20. století, k jehož sériové výrobě nikdy nedošlo.

Muzeum má dnes dvě části. Přes dvůr projdete do bývalé stodoly, kde jsou umístěny motocykly s malým obsahem – tzv. „pionýři“ a několik ukázek, co z motocyklů vzniklo díky lidové tvořivosti - třeba po domácku vyrobený traktor. Sympatické také je, že si majitelé dali práci s mnoha detaily, které přibližují dobu, kdy jednotlivé motorky vznikaly. Muzeum je otevřeno celoročně, stačí zazvonit.

Spustit audio