Myslíkovské Lurdy nad Palkovicemi jsou tajemným poutním místem ukrytým v lesích

22. květen 2018
Česko – země neznámá

Zavedeme vás na tajuplné místo na Frýdecko-Místecku. Je ukryté v lesích, a pokud se tam chcete dostat, musíte zdolat strmý kopec, projít po lesní cestě a pak objevit úzkou pěšinku, která vás dovede až do cíle. Ale pořád jsme ještě neprozradili, kam máme vlastně namířeno. Jsou to Myslíkovské Lurdy - poutní místo v kopcích nad Myslíkem, což je část Palkovic.

Ke konci druhé světové války se rodina Jana Bělunka z Ostravy úpěnlivě modlila, aby přežila jeden z těžkých anglo-amerických náletů na město. A jejich prosby byly vyslyšeny. Se svou vděčností se pan Bělunek svěřil faráři Stanislavu Dubinovi. A ten mu vnukl myšlenku, aby postavil kapličku k uctění Panny Marie. A rovnou doporučil i vhodné místo. Nad Palkovicemi, v části Myslík, v lesích u Mankovy skály.

Skálu bylo ovšem potřeba trochu dobudovat, aby v ní vznikla kamenná kaplička. Vysvěcena byla 12. září 1946. A v květnu do ní byly dodány dvě sochy. Panna Maria a u jejích nohou klečící svatá Bernadeta. Lidé si toto místo oblíbili a začali mi říkat Lurdy. A aby se to nepletlo s těmi pravými ve Francii, vžilo se pojmenování Myslíkovské Lurdy.

V roce 1948 přibyla na vrcholek přetvořené Mankovy skály dřevěná zvonička. A tak se už 70 let lesem rozléhá radostné zvonění. Málokdo z návštěvníků totiž odolá. Hravě vyleze zkratkou nebo vystoupá pohodlnější oklikou na skálu a zatáhne za řetízek. Cestou si může všimnout tajemné díry v zemi. Vypráví se, že zde vede tajná chodba spojující Myslík, kde až do 14. či 15. století stával hrádek, s nedalekým hradem Hukvaldy. Ale nikdo zatím chodbu neprozkoumal.

Každý rok od vzniku kapličky se zde konaly poutě, vždy druhou květnovou neděli k uctění všech matek. V době totality byly samozřejmě zakázány. Poutníci ale do Myslíkovských Lurd přesto přicházeli k tajným bohoslužbám. Po roce 1989 byla tradice poutí opět oficiálně obnovena.

Žádný poutník, který přichází k myslíkovské Panně Marii, nesmí vynechat zastavení nedalekého pramene. Ten má totiž podle lidové tradice léčivou moc. Voda vyhání neduhy z těla a omyjete-li se jí o Velikonocích, zaručeně omládnete.

Poutní místo Myslíkovské Lurdy je přístupné po celý rok. Nejlépe je vydat se k němu z údolí od kaple Sedmibolestné Panny Marie na Myslíku a sledovat značení. Jedině tak neminete odbočku z lesní cesty na nenápadnou strmou pěšinku, která vás dovede až k cíli.

Spustit audio