Na Anenském vrchu v Orlických horách stávala kaple. Vystřídala ji nová rozhledna

2. září 2015
Česko – země neznámá

V Orlických horách je mnoho rozhledem i míst s krásným výhledem. Anenský vrch býval kdysi poutním místem, stávala na něm totiž kaple sv. Anny, ke které se konaly pravidelné poutě. Při stavbě předválečného opevnění se ovšem ráz krajiny změnil. Kaple se přenesla do nedalekého lesa k osadě Hadinec a na jejím místě vyrostla v roce 2010 rozhledna.

K historii původní kaple se váže příběh hajného Johana Kastnera z Horní Rokytnice, který byl na vrchu kdysi nucen přenocovat, když se nemohl vrátit dolů do Rokytnice. V noci uslyšel domluvu lapků, kteří se ho chystali v hájovně vykrást a zavraždit. Díky tomu se mohl na jejich útok připravit, vetřelce přemohl a sv. Anně slíbil vybudovat na onom místě kapli. Ta byla otevřena roku 1766 a vrchol hřebenové cesty se stal ve výšce 991 metrů nad mořem oblíbeným poutním místem.

Dobová fotografie kaple kolem roku 1910

V roce 1820 byla kaple přestavěna. Rekonstrukci nechala provést hraběnka Johanna von Nostitz-Rieneck z rokytnického zámku. Místo okolo kaple nechala vykácet. Další přestavby se svatostánek dočkal v roce 1856. Mecenášem byla tentokrát Ernestina von Nostitz-Rieneck, po které se vrch začal nazývat Ernestinenberg, počeštěně Arnoštka.

Čtěte také

Kaple s hadí kůží

Vedle kaple byl postaven i kamenný kříž a socha sv. Marie. Později kapli přibyly ještě litinové pláty k ochraně zdí před nepřízní počasí, což vypadalo jako by měla „hadí kůži“. Tato souvislost je ovšem s pozdějším umístěním kaple u osady Hadinec zcela náhodná. K přesunu svatostánku došlo před 2. světovou válkou, když se budovala pevnostní linie.

Původní kaple z Anenského vrchu byla přenesena cca o 2 km dále k osadě Hadinec

Na Anenský vrch dojdete Jiráskovou stezkou, která od Náchoda prakticky kopíruje hranici a v některých místech vede i po tzv. bunkrovce, cestě, která spojuje zdejší pevnostní objekty. Dva z nich se nacházejí dokonce i na samotném Anenském vrchu - RS-84 Arnošt a R-85 Anna.

V roce 2010 byla na vrcholu slavnostně otevřena nová rozhledna Anna, sedmnáct metrů vysoká dřevěná stavba s kovovým schodištěm a zábradlím. Nosné sloupy jsou z modřínů vybraných v oblasti Rychnova nad Kněžnou, vyhlídková plošina je ve výšce 12 metrů. Z rozhledny jsou krásné výhledy na Suchý vrch, Králický Sněžník, do Polska na Bystřické hory a samozřejmě na vlastní hřeben Orlických hor. Věž je volně přístupná po celý rok.

Čtěte také

Spustit audio