Na Babím lomu u Brna vítají jihomoravští turisté každoročně příchod nového roku

24. říjen 2016
Česko – země neznámá

Babí lom je nejvyšším vrcholem v těsném okolí Brna a mnozí tento hřeben považují za vůbec nejkrásnější výletní místo v okolí jihomoravské metropole. Babí lom je přírodní rezervací a celý jeho skalnatý hřeben je zalesněný. Před válkou stávaly na vrcholu dokonce dvě rozhledny. V roce 1961 na něm pak vyrostla kruhová, 15 metrů vysoká rozhledna.

„Pokud je hezké počasí, je to rozhodně jedno z nejnavštěvovanějších míst v okolí Brna. Ale město má naštěstí tu obrovskou výhodu, že má překrásné okolí, takže lidé nevyrážejí zdaleka jenom na Babí lom,“ popisuje své zkušenosti Antonín Moravec z Klubu českých turistů.

Jihomoravští turisté se ale na jeho vrcholu scházejí pravidelně první den v roce při novoročním výšlapu. „Letos v lednu se konal už 45. ročník této akce. Zajímavé je, že každý tento výstup na Babí lom je jiný, podle počasí. Už jsem tu zažil skoro jarní podmínky i vydatnou sněhovou nadílku, která je v posledních letech na jihu Moravy vzácná. Nikdy ale nezapomenu na rok, kdy skály na vrcholu pokryl led, vzniklo skoro zrcadlo a cestu jsme museli zdolávat doslova po čtyřech,“ vzpomíná Moravec.

Výstup až k rozhledně nabízí v každé roční době jiné vizuální zážitky

Jinak sama cesta na Babí lom není nijak fyzicky náročná, bez problémů ji zvládnou i děti zvyklé na výšlapy. Návštěvníci si navíc mohou vybrat, kudy se na vrchol vydají. Odměnou jim bude v každém případě možnost vystoupat až na vrchol rozhledny na Babím lomu.

„Od roku 1961 tam stojí patnáctimetrová kulatá rozhledna, která nabízí zajímavé rozhledy po širokém okolí. Lidé mají jako na dlani Vranov i samotné Brno, vidět je až na Vysočinu, včetně věží jaderné elektrárny v Dukovanech,“ popisuje Antonín Moravec.

autor: hon
Spustit audio