Na Berounce vede trasa nejstaršího přívozu. Plout můžete na výlet nebo do práce

13. červen 2017
Česko – země neznámá

Řeku Berounku s jejími romantickými zákoutími si můžete užít i z lodi. Říká se jí Kazi a vozí zájemce nejen na výlet, ale i do práce. Jezdí totiž pendl po trase nejstaršího doloženého přívozu z roku 1158, který fungoval mezi Mokropsy a Kazínem. Zmínky o něm existují i ve Zbraslavské kronice. Mokropsy jsou částí města Černošice u Prahy.

Skála, která se tyčí vedle přívozu Kazín, je skutečně impozantní a není divu, že si právě na jejím vrchu podle pověsti postavila hradiště bájná kněžna Kazi. Existence hradiště se sice nikdy nepotvrdila, přesto právě legenda o Kazi dodává plavbě příjemný nádech tajemna.

Loď Kazi je kopií výletních historických lodí konce 19. století. Má velmi nízký ponor – pouhých 45 centimetrů, takže může jezdit i na menších hloubkách. Ačkoliv vypadá archaicky, je vybavená nejmodernějšími přístroji a sonarem, Berounku proto brázdí opravdu bezpečně.

Cestující, kteří spěchají do práce, mohou pro plavbu využít běžnou jízdenku pražské MHD. A nádraží Černošice – Mokropsy je od přívozu jen pár minut. Úsek, po kterém jezdí Kazi pendl, kapitán důsledně hlídá. Právě kvůli napojení na jízdní řád vlaků musí Kazi jezdit načas. Vzdálenost mezi břehy je malá, takže loď jezdí doslova „osmičkou“.

Lodí se ale lze vydat i na celodenní výlet. Kazi jezdí výletní trasu až na přívoz Pláž, kde si v létě můžete zaplavat. A zaveze vás také až do Černošic, kde se dá nastoupit na vlak. Zastávek má na trase několik, a pokud si koupíte jízdenku na celý den, můžete podle jízdního řádu kdykoliv vystoupit a zase nastoupit.

Skála Kazín a vedle ní malý přívoz

Okolí Berounky je v tomto místě skutečně překrásné. Z Mokropes na Pláž jedete divokou přírodou a často můžete mezi stromy vidět srny, ledňáčky nebo kance. U přívozu Pláž můžete vystoupit a prožít odpoledne na příjemné pískové pláži. Mimochodem právě v těchto místech byl ještě v 10. století brod. Cesta na druhou stranu vás naopak proveze kolem břehů Černošické vilové čtvrti přelomu 19. a 20. století.

Spustit audio