Na břehu rybníka Šuška u Písečné prý pohřbil mlynář své čtyři uříznuté prsty

22. září 2017
Česko – země neznámá

Možná se vám zdají české rybníky všechny stejné. Rybník Šušek v Pardubickém kraji si ale zapamatujete. Je nejenom zasazený do nádherné části Orlických hor, ale také se k němu pojí téměř neuvěřitelné pověsti. Na břehu rybníka jsou například údajně pochované čtyři prsty mlynáře Aloise Kryštovka.

Mlýn, ke kterému se pověst váže, je druhým mlýnem v pořadí v historii Písečné. Vznikl po velké povodni v roce 1756. Stával na místě, kde dnes najdete zlomenou lípu zdobenou svatým obrázkem. A hned vedle si kolemjdoucí mohou na tabuli místní naučné stezky přečíst víc podrobností.

Pověst praví, že právě pod touto lípou jsou pochované čtyři prsty mlynáře Aloise Kryštofka, který si je uřízl při práci s pilou, když řezal střešní šindele. Může to být pravda, ale dnes už nikdo neví, jak to tenkrát doopravdy bylo.

Ovšem další legenda zní spíš pohádkově. Na hrázi rybníka stával od středověku nejstarší mlýn na Šušku. Pobořila ho velká povodeň 2. července 1856. Voda prý tehdy nejen vyvalila mlýnské kameny, ale odnesla údajně ze světnice dítě v kolébce i se psem, který ho hlídal. Kolébku se z vody podařilo zachránit až v Brandýse nad Orlicí a zdravé dítě v pořádku vrátit rodičům. Brandýs nad Orlicí je ovšem od Písečné vzdálen dobrých 20 kilometrů.

Malířka a restaurátorka Šárka Bergerová se s pomocí obecního úřadu v Písečné zasloužila o vznik malé procházkové trasy se 14 zastaveními, která končí právě u rybníku Šuška. Jde o pěší trasu po Písečné. Prochází celým katastrem obce od horního konce z Kozinců, což je vrch proti Žampachu.

autor: BAL
Spustit audio