Na deset tisíc modelů aut parkuje v opraveném zámku v Přísece

21. říjen 2015
Česko – země neznámá

V Přísece, malé vesnici nedaleko Jihlavy na Vysočině, opravili zámek. To je určitě dobrá zpráva. Pro všechny kluky, dospělé muže a především sběratele je ale určitě lepší zprávou, že v něm vzniklo Muzeum autíček. Tisíce modelů, které do detailu kopírují velké originály, zaplnily celá čtyři patra.

Všechno to začalo vášní jednoho kluka, teď už muže. Radek Bukovský sbírá autíčka od svého dětství a časem si splnil sen, začal modely aut vyrábět. Jeho soukromá sbírka čítá v současnosti deset tisíc kusů aut, náklaďáků, ale i vláčků a letadel, a celá se přestěhovala do příseckého zámku.

„Bakelitová autíčka patří mezi nejstarší. Jsou zde i raritní kusy, protože v rámci výroby se měnily názvy firem nebo výrobní postupy,“ říká Jan Mizera z firmy Abrex, která modely aut vyrábí. A ukazuje, že i prvorepublikové hračky byly leckdy funkční. Jezdily vpřed i vzad, měly nejrůznější pohon, například na klíček, elektřinu nebo bowden.

Model auta značky Stella je jediný na světě

Místností plných autíček je na zámku celkem dvanáct. Sbírka mapuje sortiment českých i zahraničních firem od počátků výroby. Jsou tu hračky, se kterými si hráli naši dědové, ale i ty, které známe z hračkářství my. Z některých hraček se postupem času a souhrou náhod staly unikáty.

Na zámku v Přísece nejdete dvanáct místností plných autíček

„Nejcennější a nejdražší exponát v muzeu je nákladní automobil značky Stella,“ ukazuje Jan Mizera otlučený plechový náklaďák. Cenný je proto, že zůstal jediným kusem na světě. Jeho cena je prý nedozírná.

Přízvisko rarita si zaslouží i černý plastový model Tatry 613 na dálkové ovládání. „To je prototyp. A je to rarita, protože od určitého roku bylo zakázáno vyrábět jakékoli černé hračky,“ vysvětluje Jan Mizera.

V jedné z místností zámku se dozvíte, jak vzniká model auta, které teď vyrábí firma Abrex. Od výběru typu, přes modelování, výrobu matrice až po konečnou povrchovou úpravu. Dokonce můžete díky zvláštní videobudce nahlédnout do výrobní haly. Dozvíte se, že vyvinout a vyrobit model auta trvá asi stejně dlouho jako vyvinout a vyrobit auto skutečné.

Auta ze západní Evropy a Ameriky

Součástí Muzea autíček je i kavárna, kde je ve vitrínách vystavený celý sortiment modelů značky Škoda, které vyrábí firma Abrex. Tu svou škodovku tam určitě najdete.

Spustit audio