Na dně řeky Moravské Sázavy na Lanškrounsku je možné najít poklad. České granáty

11. červen 2018
Česko – země neznámá

Řeka Moravská Sázava pramení na Orlickoústecku - na Bukové hoře u Čenkovic. Sice nepatří k našim největším řekám, je dlouhá jen okolo 54 kilometrů, má ale své nezaměnitelné kouzlo. Na horním toku na Lanškrounsku je dokonce ještě tak čistá, že z ní lidé někdy i pijí. A v jejím písku pak nacházejí polodrahokamy.

.

I když pramení ve východních Čechách, říká se jí Moravská Sázava - pro odlišení od té ve středních Čechách a na Vysočině. Údajně právě z těchto míst pocházeli mniši, kteří kraj dnešní Moravské Sázavy přišli ve středověku osidlovat, a na památku své domoviny pojmenovali také tuto řeku Sázavou. Velmi si ji oblíbili jak na její straně v Čechách, tak i na Moravě, kde se vlévá nedaleko Zvole u Zábřeha do řeky Moravy.

U Výprachtic, Albrechtic a Horní Čermné na Lanškrounsku vyhloubila Moravská Sázava za tisícovky let místy až sto metrů hluboké údolí. A právě tam, na jejím horním toku, je voda opravdu průzračná. Lidé se do ní chodí nejen koupat, ale někteří se z ní nebojí ani napít. To ale ve skutečnosti není nutné, protože nedaleko se nachází studánka s výbornou pramenitou vodou, která může být i léčivá. Je totiž plná minerálů.

V těchto místech teče Moravská Sázava opravdu velmi malebnými údolími a její okolí obklopují lesy a romantická zákoutí luk, na jaře plná bílých koberců bledulí. Krajina kolem ní je přívětivá také k živočichům. Místní biologové si zde cení především výskytu čolka horského, obojživelníka, který z jiných míst už mnohdy zcela vymizel a tady se mu naopak báječně daří.

Logo

Zvláště ve středověku bylo okolí Moravské Sázavy na Lanškrounsku proslulé těžbou ruly. Výletníky, kteří zamíří do tohoto kraje dnes, bude ale zajímat spíše jiný nerost, který se tam běžně vyskytuje. Polodrahokam, pyrit, známý více jako český granát.

Ve štěrkopísku především v okolních potůčcích se dají jeho úlomky najít zcela běžně. A je to velká zábava pro celou rodinu. Malé červené kuličky, které vypadají zdánlivě jako bobulky nějaké rostliny, objeví po krátkém hledání často i děti, které se pak rýžováním tohoto polodrahokamu dokáží zabavit na dlouhé hodiny. Běžně se tam v písku dá najít český granát o velikosti několika milimetrů, výjimkou nejsou ale ani centimetr velké polodrahokamy.

autor: RUS
Spustit audio