Na Dolním rybníce vyrostla nová ptačí pozorovatelna. Spatřit můžete stovky druhů

14. červen 2017
Česko – země neznámá

Na severozápadním okraji Svitav se v rekreační zóně nachází soustava rybníků Dolní a Horní. V mapě je můžete najít také pod názvy Svitavský a Rosnička. Oba patří mezi nejvýznamnější přírodní lokality Svitavska, ve kterých se vyskytuje řada zajímavých a vzácných druhů rostlin a živočichů. Vázaní jsou hlavně na vodní a mokřadní prostředí.

Na území těchto rybníků a v jejich okolí byl od roku 1954 zaznamenán výskyt 224 druhů ptáků, přičemž asi polovinu tvoří ptáci vodní a mokřadní. To byl pro místní ochránce přírody jasný impuls k vybudování ornitologické pozorovatelny.

Najdete ji, když půjdete z centra města po modré turistické značce, ke které se dále připojuje známá naučná stezka K pramenům Svitavy. Zhruba po půl kilometru cesty podél rybníka narazíte na šipku se směrovkou k vodě, odkud vás přímo na pozorovatelnu zavede dřevěná lávka.

Jaké ptačí druhy jste zrovna viděli, si můžete ověřit na informační tabuli, na které jsou zobrazeni místní nejtypičtější zástupci. Hnízdí tu například moták pochop, chřástal vodní, rákosník obecný, cvrčilka slavíková a další druhy.

V době tahu či při průletu se u Svitavských rybníků vyskytuje také velmi vzácná volavka červená, bukač velký, jeřáb popelavý nebo některé druhy dravců jako orel mořský, luňák červený nebo orlovec říční.

autor: PAV
Spustit audio