Na hradě Hněvíně nad Mostem věznili alchymistu Kelleyho. Dnes je tam jeho dílna

17. srpen 2017
Česko – země neznámá

Vysoko nad severočeským Mostem, na hoře zvané Zámecká, se vypíná Hněvín. Nevítá vás ale původní gotický hrad, i když to tak na první pohled vypadá. Jde o repliku z přelomu 19. a 20. století. Zásluhu na jeho znovuzrození měl Spolek Zámecké hory. Současnou podobu vtiskla hradu Hněvín rekonstrukce v letech 2000 až 2001.

Na Zámecké hoře se už v 9. století nacházelo hradiště. První písemné zmínky o hradu pocházejí ze 13. století. Původní gotický hrad stál na skále, kterou omývalo Komořanské jezero. Hrad sledoval tvar hřbetu hory a táhl se od východu k západu. Přes hluboký příkop, který hrad obklopoval, vedl pevný most. Předností hradu bylo, že měl vlastní zdroje vody ze studní.

Za třicetileté války byl značně poškozen, a proto jej mostečtí měšťané nechali v období mezi lety 1651 a 1653 zbořit. Z povolení císaře Ferdinanda III. byl zbourán celý komplex, neboť svou strategickou polohou přitahoval cizácká vojska, která plenila královské město Most.

V roce 1896 byl ustanoven Spolek přátel Zámecké hory, jehož cílem bylo zrekonstruovat Zámeckou horu do dnešní podoby. Během vykopávek byly odkryty obvodové zdi hradu, vnitřní hradní nádvoří a sokl velké kulaté věže. Vedle rozhledny vystavěl spolek restauraci ve stylu starého hradu.

Samotná rozhledna sloužila za druhé světové války vojenským účelům. Replika původního hradu byla vystavěna na přelomu 19. a 20. století. S důkladnou rekonstrukcí se začalo v roce 1969. Současnou podobu získal Hněvín díky rozsáhlé opravě v letech 2000 až 2001 na základě architektonického řešení akademického architekta Petra Nesládka.

Magister Kelley

Na Hněvíně byl v 16. století vězněn věhlasný alchymista Edward Kelley, po tom, co ztratil přízeň rudolfínského dvora. Podle legendy tady po vypití jedu v roce 1597 zemřel. Turisté si oblíbili jeho alchymistickou dílnu, která stojí vedle věže rozhledny.

Z rozhledny je nádherný kruhový výhled na celé město Most, České středohoří i Krušné hory.

Spustit audio