Na Karlovarsku se můžete vydat z Pekla až na Nebesa ke zřícenině hradu Himlštejn

22. říjen 2018
Česko – země neznámá

Vysoko nad řekou Ohří, nad městečkem Stráž nad Ohří na Karlovarsku, ční vysoká skála. Na jejím úpatí odpradávna stávala osada jménem Peklo. Když poté na vysoké skále vyrostl ve středověku hrad, dostal jako protiklad k Peklu název Himlštejn neboli Nebeská skála.

Z údolí řeky Ohře vede z Pekla k hradu jediná stezka. Její zdolání může být pro někoho očistcem. Na dvou kilometrech totiž musíte zdolat příkrý kopec s převýšením o více než 300 metrů. Na vrch vede ze Stráže nad Ohří zelená turistická značka.

Výšlap na Nebeskou skálu sice není pro každého, ale výhled do kraje rozhodně stojí za to. Což věděli už zakladatelé hradu. První zmínka o něm pochází z první poloviny 15. století.

Strategická, téměř nedobytná skála zároveň o pár desítek let později přinesla hradu zkázu. V 16. století už se totiž nedobytné hrady mezi šlechtou tolik nenosily a začaly vznikat spíš pohodlně přístupné zámky v údolích. Hrad Himlštejn začal pustnout. A pustne dodnes.

Dochovaly se dvě klenby bran a několik obvodových zdí. Jako stavební kámen posloužil černý čedič z dávno vyhaslých okolních sopek. I dnes je odsud ale úžasný výhled do kraje. Jedním směrem vidíte Doupovské hory, druhým hory Krušné. A krásně se přes údolí řeky Ohře rýsují i takzvané Tři koruny. Tedy tři ostře vystupující skalní masivy: Andělská Hora, Šemnická skála a Bukový vrch.

Výšlap na Nebeskou skálu sice není pro každého, ale výhled do kraje rozhodně stojí za to

A proč se vrch a hrad jmenují Nebeská skála nebo také v některých mapách Nebesa? Prý to byl záměr zakladatelů hradu. Dole v údolí bývala osada, která se jmenovala až strašidelně Peklo. A jako protiklad pojmenovali zdejší skálu a hrad právě Nebeská skála.

autor: Pavel Halla
Spustit audio