Na Klokočce je ryba kámoš. Přátelský pstruh hlídá pramen léčivé vody

8. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Léčivých pramenů je u nás hodně. Pokud se ale vydáte na Klokočku nedaleko Bakova nad Jizerou ve středních Čechách, můžete výlet za pramenitou vodou spojit i s příjemnou procházkou. Národní přírodní památka Klokočka je rozsáhlé lesnaté území, které se rozprostírá kolem údolí potoka Rokytky. A navíc potkáte i přátelského pstruha.

Jméno Klokočka pochází od mohutného keře klokoče, který kdysi dávno rostl u pramene. Zdejší vodě se odjakživa připisovaly léčivé vlastnosti. Ze dny vyléčila prý i jednoho člena rodu Valdštejnů.

Hraběnka Markéta z Valdštejna dala v roce 1724 z vděčnosti postavit kapli zasvěcenou sv. Stapinovi, patronovi nemocných dnou. Kaple byla ale posléze vysvěcena na sv. Prokopa a nese proto jméno tohoto světce. Oválná kaple stojí přímo nad pramenem, který chrání mohutné podloubí. Voda tak vyvěrá doslova z prostoru pod kaplí.

Pramen rychle nabírá na síle, teče dál do lesa a tvoří krátký vedlejší přítok Rokytky. Čistotu vody už dva roky hlídá osamocený pstruh. Je otázkou, zda ho sem někdo přinesl, nebo jestli sem proti proudu připlaval sám.

Přímo u pramene žije pstruh

Na lidi je místní pstruh už zvyklý. S důvěrou plave ke každému, kdo si sem přijde nabrat vodu. Voda je skutečně průzračně čistá a navíc i chutná. O její kvalitě svědčí i písemný certifikovaný rozbor, který je k dispozici každému, kdo si chce složení vody ověřit.

Spustit audio