Na kopci Vysoká u Tachova stojí nová kovová rozhledna ve tvaru přesýpacích hodin

12. červen 2018
Česko – země neznámá

Už jste někdy viděli rozhlednu ve tvaru přesýpacích hodin? Přesně takovou mají u města Tachov na západě Čech. Kromě unikátního výhledu je i sama rozhledna unikátním architektonickým dílem.

Odborně se tvaru rozhledny říká hyperbolický paraboloid. Název je to téměř nevyslovitelný a pro mnohé z nás i nepochopitelný. Zůstaňme proto raději u přesýpacích hodin. Rozhledna tu vyrostla v roce 2014 a pro veřejnost je volně přístupná od rána do večera. Konkrétně od 10 do 18 hodin.

Nejpříjemnější cesta na vrchol kopce Vysoká, na kterém se rozhledna nachází, je starou památnou alejí z tachovských sportovišť. Podél řeky se jde pod korunami vzrostlých stromů, dál kolem jízdárny Světce. Ze Světců se pak vydáte po zelené turistické stezce. Pozvolné stoupání vás provede listnatým lesem až na loučku s památníkem připomínajícím husitskou bitvu u Tachova. A to už jste na vrcholu Vysoké.

Tachov jako na dlani

Od památníku už je rozhledna nepřehlédnutelná. Pak vás čeká 144 schodů po točitém schodišti. Po těch se dostanete na vyhlídkovou plošinu 25 metrů nad zemí. Odměnou za námahu vám bude překrásný panoramatický výhled.

Celý Tachov tu máte jako na dlani. Mezi vrcholy, které uvidíte na obzoru, určitě bez problémů poznáte Vlčí horu, zříceninu hradu Přimda a další. Za dobré viditelnosti je vidět i Klínovec v Krušných horách na Karlovarsku. Pokud se v jednotlivých kopcích nevyznáte, pomohou vám v plechu vyryté orientační body.

autor: Pavel Halla
Spustit audio