Na kraji Hradce Králové stojí chráněná roubená stavba. Vždy patřila Šrámkům

2. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Na okraji Hradce Králové, kterému se někdy říká „učebnice architektury“, protože je plný funkcionalistických a moderních staveb, byste nejspíš nečekali unikát z oblasti lidové architektury. A přeci – v okrajové části zvané Piletice, se dochovala patrová roubená stavba. Šrámkův statek.

Není to přitom žádný skanzen ani přenesená stavba. Začátkem 19. století si dům s hospodářským zázemím nechal postavit osvícený statkář Šrámek. A měl sloužit jak pro bydlení, tak jako hospodářské budovy. I to je důvod, proč je stavba památkově chráněna. Jde totiž o ojedinělý areál původní lidové architektury se vzácnými dřevěnými objekty.

Ojedinělá je už vstupní brána – mohutná trojosá kamenná stavba. Dále už se ale na unikátnosti areálu podílelo stavitelské dílo mistra tesaře Vacha z nedaleké obce Černilov. Cenná je zejména dřevěná pavlač s vyřezávanými sloupky, která se vine po celé délce stavby.

Dochovala se i roubená stodola. Šlo na tehdejší dobu o velký statek a stavba ze dřeva byla pokroková. Byla postavena z vynikajícího stavebního materiálu, který navíc dobře izoloval.

Statek byl vždy Šrámkův, i když se majitelé měnili

První majitel, Jiří Šrámek, byl zřejmě osvícený stavitel, ale špatný hospodář. Koně, krávy a pak i další dobytek a nakonec i celý statek byl nucen prodat. Kupcem se stal jeho jmenovec. A aby toho nebylo málo, poslední majitelé byli, řekli bychom, tuplovaní Šrámkovi. To když si pana Šrámka vzala slečna Šrámková.

Unikátní pavlač po celé délce budovy

Dnes je Šrámkův statek v Hradci Králové kulturní památkou a také centrem lokálního folkloru. Pořádají se v něm pravidelné výstavy a akce zaměřené na lidové tradice. Najdete tu například polabský kroj, který do expozice věnovala obyvatelka Hradce Králové. V něm prý za první republiky vítala prezidenta T. G. Masaryka při jeho návštěvě města.

Spustit audio