Na nejvyšší vrchol Krkonoš se už svezete novou lanovkou

11. březen 2014
Česko – země neznámá

Nejčastějším výchozím místem výletu na Sněžku je malebné horské městečko Pec pod Sněžkou (750 metrů nad mořem). Vyjít můžete pěšky buď Obřím dolem kolem Slezské boudy, anebo přes Růžohorky a Růžovou horu. Nejsnadněji se však na nejvyšší vrchol České republiky dostanete lanovou dráhou, a to přímo z Pece pod Sněžkou.

Tradiční dvousedačková lanovka vozila celoročně turisty od roku 1949 až do 2. září 2012, kdy byl její provoz ukončen. Za tu dobu se lanovkou svezlo na 20 milionů turistů, až na vrchol Sněžky vyvezla více než 7,2 milionu cestujících. Sloužila rekordních 63 let.

V roce 1949 ji postavila Transporta Chrudim. Byl to typ, který byl díky dvoumístným a navíc odpojitelným sedačkám ve své době revoluční. Když ale provoz původní lanovky na Sněžku končil, šlo o jeden z posledních existujících exemplářů – patrně poslední dodnes jezdí v Krušných horách.

Ve zkušebním provozu se 21. prosince 2013 rozjela moderní lanovka s pohodlnými uzavřenými kabinkami pro 4 osoby. Dráha vede v původní trase se třemi nástupními stanicemi: Pec pod Sněžkou – Růžová hora – Sněžka. Na rozdíl od staré dvousedačky už ale cestující nemusí na Růžové hoře přestupovat. Cesta na vrchol nyní trvá asi čtvrt hodiny, dřívější dvousedačka to zvládla za 25 minut.

Obsluha lanovky na Sněžku

Nejmodernější techniku využívá i dispečerské zázemí. Všechny aktuální informace se okamžitě promítají na webové stránky i turistické servery a také na informační tabule v Peci pod Sněžkou. Hlavním dispečerem - tedy tím, kdo rozhoduje o provozu lanovky na Sněžku, totiž i nadále zůstává počasí. Ani s novou lanovkou se turisté nevyhnou zklamání, když plánovaný výlet zhatí vítr silnější než 60 kilometrů za hodinu.

Spustit audio