Na Panském rybníce můžete rybařit i vzpomenout na film Vesničko má středisková

18. duben 2016
Česko – země neznámá

Máte rádi české komedie a ještě k tomu rádi rybaříte? Potom se vám určitě bude líbit výlet k Panskému rybníku na Benešovsku ve středních Čechách. Nachází se u obce Borovka, asi jeden kilometr od Neveklova. Rozloha rybníku je 7,8 hektaru. Panský rybník mají v oblibě nejen rybáři, ale pro jeho malebnost také filmaři.

Nezapomenutelná je například scéna z filmu Vesničko má středisková, kdy se Petr Čepek pod „dohledem“ Libuše Šafránkové pokoušel vydržet co nejdéle pod vodou.

Panský rybník se nikdy nevypouští. Sezona začíná v březnu, kdy se začíná ohřívat voda a aktivní začínají být i ryby. Na Panském rybníce si můžete vychutnat sportovní rybaření. Kapra nad 60 centimetrů sice musíte pustit zpátky do vody, ale zato tu můžete prožít skutečný adrenalin během nočního rybolovu. Právě v noci totiž nejvíc berou trofejní ryby.

A je jich tu skutečně hodně – přes 100 kaprů nad 10 kilogramů, sumci velikosti jeden až jeden a půl metru, trofejní amuři o hmotnosti více než 5 kilogramů a štiky a candáti o velikosti nad 60 centimetrů. Zkušení rybáři ani nelitují, že tyto veleryby musí hodit zase zpět do vody. Chytit takhle velkou rybu je umění a pro každého rybáře velká radost.

V okolí rybníka jsou staré usedlosti

Rybáři mohou pro zakrmení určité oblasti rybníka použít loďku a ryby si nalákat. Chytat tu mohou na dvě udice. Zkušení rybáři přesně vědí, ve které části se nejlépe chytají kapři a kde pro změnu sumci. Ty trofejní se prý drží blízko hráze.

Kolem Panského rybníka najdete celkem 17 vyhrazených míst na rybaření – z toho dvě jsou dobře přístupná i pro handicapované rybáře na vozíčku. Rybaření je navíc možné spojit s výletem. Dostanete se sem snadno i na kole, protože tudy vede cyklostezka „Greenways“, spojnice mezi Prahou a Vídní.

Spustit audio