Na Pardubicku najdete „české Versailles“ – rokokový zámek Nové Hrady

6. únor 2014
Česko – země neznámá

Zámek Nové Hrady je rokoková stavba vybudovaná v letech 1774 až 1777 hrabětem Jeanem-Antoinem Harbuvalem de Chamaré ve stylu francouzských letních sídel. Pro svoji architektonickou jedinečnost a umístění v uměle vybudovaném přírodním areálu býval celý zámecký komplex nazýván „Malý Schönbrunn“ nebo také „české Versailles“.

Po 2. světové válce se sem přestěhovala měšťanská škola a hospodařil tu i státní statek. V místnosti, kde se dnes pořádají rauty, pobíhal v minulém století hovězí dobytek. Po roce 1989 byl zámek vrácen v restituci vnukům původního majitele – textilního továrníka Josefa Bartoně z Nového Města nad Metují, kteří jej nabídli k prodeji.

V roce 1997 zámek koupili Petr a Magda Kučerovi z Prahy, od té doby prochází celý zámecký areál rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací. Slavnostní otevření zámku se konalo již v roce 2001. Na předním nádvoří byla vybudována rokoková zahrada s fontánami a broderiemi ze stříhaného zimostrázu, rekonstrukcí prošel i barokní špýchar, kde je nyní umístěno První české muzeum cyklistiky.

Pohled z privátní části zámecké zahrady

Na druhém nádvoří zámku vznikla ukázka užitkové zeleninové zahrady, na terase před špýcharem je dnes venkovní barokní divadélko ze stříhané zeleně a zahrada s perénovými záhony. Byla otevřena také nová oranžérie, využívaná v letní sezoně jako Galerie anglických klobouků.

V budoucnu by měl celý renovovaný zámecký komplex sloužit jako reprezentativní společenské, kulturní a turistické centrum a znovu nabýt pověsti jedné z nejvýznamnějších a nejatraktivnějších památek Pardubicka.


Zvětšit mapu

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.