Na Pražském hradě je k vidění největší chrámový poklad v českých zemích

16. únor 2016
Česko – země neznámá

Svatovítský poklad je jednou z expozic na Pražském hradě. V kapli svatého Kříže na II. nádvoří představuje na 140 předmětů, což z něj činí největší chrámový poklad v českých zemích a jeden z největších pokladů v Evropě.

Poklad vznikal při kostele svatého Víta na pražském hradišti už od raného středověku. K nejstarším získaným ostatkům patřil ostatek paže svatého Víta, který v roce 929 obdržel kníže Václav od saského vévody Jindřicha I.

V druhé polovině 14. století se chrámový poklad rychle rozrůstal o ostatky světců a mučedníků, které kostelu daroval Karel IV. Přední zlatníci a stříbrníci pro ně vyráběli drahocenné schránky, které relikvie chránily a umožňovaly s nimi manipulaci při církevních obřadech a dalších příležitostech.

Dochovala se rozsáhlá kolekce

Svatovítský poklad utrpěl velké ztráty za husitských bouří i během dalších období společenského neklidu či ekonomického nedostatku. Přesto se při pražské katedrále dochovala kolekce pozoruhodná svým rozsahem.

Svatovítský poklad, expozice v kapli sv. Kříže na Pražském hrad

Mezi předměty zhotovenými v době panování Karla IV. (1346-1378) vyniká zlatý relikviářový kříž, nazývaný též korunovační. Dále kříž s ostatkem Kristovy bederní roušky, relikviář svaté Kateřiny nebo relikviář s parléřovským znakem. Za Vladislava Jagellonského se poklad rozšířil o relikviářové busty svatých Víta, Václava a Vojtěcha, hlavních patronů katedrály.

Dobu baroka pak představuje například diamantová monstrance nebo berla pražského arcibiskupa. Nechybí ani ukázky zlatnictví 19. i 20. století, například relikviář svatého Václava podle návrhu architekta Josefa Fanty z počátku 20. století. Výstava zahrnuje také deskové obrazy či historické textilie.

Rsstaurování dvorní kaple svatého Kříže

K relikviím uloženým v nádherných a drahých schránkách se upínaly naděje a úcta generací našich předků. Jako místo pro vystavení Svatovítského pokladu se zvolila bývalá dvorní kaple svatého Kříže, postavená v polovině 18. století a o sto let později přestavěná někdejším rakouským císařem Ferdinandem I. Bohatě zdobený interiér kaple byl v rámci příprav expozice kompletně restaurován a vybaven potřebnou bezpečnostní a klimatizační technikou.

Bývalá dvorní kaple svatého Kříže, postavená v polovině 18. století a o sto let později přestavěná

U příležitosti oslav 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. budou ve Vladislavském sále Hradu od 15. května na 15 dní mimořádně vystaveny české korunovační klenoty. Přístupné budou zdarma. Od stejného data až do 28. září si v Císařské konírně budete moci prohlédnout expozici nazvanou Žezlo a koruna. Poprvé v novodobé historii poukáže na původní složení královských insignií z doby Karla IV.

Spustit audio