Na pražském Karlově si můžete prohlédnout Nanuk i Pérák. V Muzeu Policie ČR

6. leden 2016
Česko – země neznámá

Víte, jak kdysi bývala vybavená četnická stanice? A jaké dopravní prostředky používaly naše bezpečnostní sbory? Jak se v průběhu let měnil vzhled řidičských průkazů? A které zajímavé případy řešili naši kriminalisté? Odpovědi naleznete v policejním muzeu v Praze na Karlově.

Muzeum ve svých prostorách popisuje historii, vznik, vývoj a činnost bezpečnostních sborů na území našeho státu. Informuje o kriminalistice jako takové, ale připomíná také známé kriminalistické případy, dopravní a leteckou službu, cizineckou a pohraniční policii nebo bývalé státní bezpečnosti.

Muzeum Policie České republiky nabízí čtyři expozice. První se věnuje historii četnictva a policie na našem území v letech 1850 až 1938. Uvidíte četnický stejnokroj, dozvíte se, proč vznikly četnické letecké hlídky, prozkoumáte originální hraniční sloup z doby těsně před druhou světovou válkou a pročíst si můžete i dokumenty, týkající se činnosti jednotek SOS.

Druhá část se věnuje době II. světové války, činnosti našich bezpečnostních složek na území Protektorátu Čechy a Morava i při nuceném nasazení v Německu. Třetí část expozice v Křížové chodbě navazuje vznikem Sboru národní bezpečnosti. A závěrečná čtvrtá část se zaměřuje především na vývoj Veřejné bezpečnosti od 60. do 90. let 20. století.

Jak pracuje moderní policie

Přilehlé sály přibližují působení naší současné policie. Seznámíte se s činností pořádkové služby, jízdní policie, s prací pyrotechniků, ale i veterinární služby, stejně jako s výstrojí a výzbrojí policistů z Útvaru rychlého nasazení.

Pomník psa Arca se do areálu muzea přestěhoval před nedávnem

Další sál je věnován činnosti dopravní služby od roku 1919 do současnosti. Významnou částí této expozice je výstava řidičských průkazů. V sále stojí také jednostopé dopravní prostředky používané bezpečnostními sbory - prvorepublikové jízdní kolo, poválečná Jawa "Pérák" nebo populární "Nanuk" – tedy Jawa 350.

V přízemí budovy si projdete expozici kriminalistiky, která představuje nejzajímavější případy. Další rozsáhlé prostory muzea se věnují krátkodobým či dlouhodobým výstavám. V současnosti je to například výstava stejnokrojů četnictva a policie, včetně pokusných a nezavedených vzorů, s řadou unikátů.

Součástí muzea je i venkovní expozice s dopravním hřištěm, která je otevřená od jara do podzimu. Prohlédnete si v ní modro-bílou Volhu 21, Favorit s radarem nebo Passat, kterým jezdí dnešní dálniční policie.

Spustit audio