Na pražských Vinohradech žila řada slavných osobností. Někteří si koukali do oken

16. září 2015
Česko – země neznámá

Pražská čtvrť Vinohrady je místem, kde svého času žila spousta slavných osobností uměleckého života. Spisovatel Ota Pavel, herec Miroslav Horníček, továrník Emil Kolben a mnoho dalších. Historik umění Jiří Slavík se podílel na knize Osobnosti a památky Prahy 10, která je těmto místům věnována.

„V ulici Bratří Čapků vyjdeme od dvojvily Karla a Josefa, mužů, kteří ulici dali jméno. Autorem stavby je architekt Ladislav Machoň,“ popisuje Jiří Slavík. „Dále pak můžeme vidět vilu rodiny Čtrnáctých - Miloš Čtrnáctý byl novinářem, publicistou a prozaikem, jedním z těch, kteří se v roce 1923 zasloužili o zahájení rozhlasového vysílání u nás. Mineme vilu architekta Bedřicha Bendelmayera, vilu malíře a sochaře Jakuba Obrovského, vilu rodiny Oplatkových či nárožní vilu architekta Pavla Moravce.“

Čtěte také

V nedaleké Hradešínské ulici stojí pak vily Miroslava Horníčka a Lubomíra Lipského z počátku 20. let 20. století od architekta Tomáše Pražáka a stavitele Pavla Moravce, které se nacházejí naproti staré vinohradské vozovně tramvají. A nahlédnout v této ulici můžete i do oken bytu a ateliéru, kde žil a pracoval „fotograf něžné krásy“ Taras Kuščynskyj.

Gabriela Preissová, Ota Pavel i Ladislav Šaloun

Hned za rohem v Benešovské ulici si své bydlení nechala postavit Gabriela Preissová, dramatička a spisovatelka, představitelka realismu a dramaturgyně Národního divadla. V Říčanské ulici pak natrefíme na vilu, ve které žil Ota Pavel.

Vila Preissových, tady žila spisovatelka a dramatička Gabriela Preissová

V Hradešínské ulici minete vlastní raně modernistickou vilu architekta Jana Kotěry z let 1908 až 1909, rohovou vilu ing. Emila Kolbena a neorenesanční vilu profesora Josefa Bertla z roku 1900, až dojdete k vile s ateliérem sochaře Ladislava Šalouna z roku 1912 ve Slovenské ulici.

Činžovní dům na rohu Francouzské a Krymské ulice býval bydlištěm slavného dirigenta Václava Talicha. Postaven byl v roce 1910 v pozdní geometrické secesi. Poté projdete kolem místa, kde stával dům s bytem spisovatele Svatopluka Čecha. Nedaleko žili filosof a básník Ladislav Klíma, výtvarný a literární kritik Jindřich Chalupecký, spisovatelé Jaroslav Hašek, Fráňa Šrámek či malíř Mikuláš Medek.

Spustit audio