Na Rájeckém údolí roste nejvyšší jedle Karlovarského kraje. Měří téměř 50 metrů

24. srpen 2016
Česko – země neznámá

Máte rádi českou přírodu? Zurčící potůčky, vysoké skály nebo romantická údolí s majestátními stromy? Pak máme tip na výlet přesně pro vás. Vydejte se k největší žijící jedli Karlovarského kraje. Trůní nad tichým Rájeckým údolím pod skálou v Nancy na Kraslicku.

Do Rájeckého údolí se snadno dostanete například autem. Od křižovatky v údolí už ale musíte po svých. Pohodlná lesní cesta vás povede krásnou a čistou přírodou, takže skutečnost, že je výlet trochu do kopce, vám rozhodně nebude vadit.

Hned kousek od křižovatky, kde se do Stříbrného potoka vlévá jeden bezejmenný potůček, narazíte na první památný strom. Jmenuje se Klen na Konci světa. Proč se tomuto místu říká právě takhle? To už se asi nedozvíme.

V minulosti tady žilo převážně německé obyvatelstvo a možnost zeptat se pamětníků zpřetrhal odsun Němců na konci druhé světové války. I tyto dramatické chvilky si jistě pamatuje mohutný a několik stovek let starý klen, který z části pokrývají mechy a lišejníky. Chráněný je od roku 2005, stejně jako jedle, ke které můžete pokračovat údolím vzhůru proti proudu potoka.

Po chvíli spatříte za potokem oplocenku a uvnitř ceduli se státním znakem. A uprostřed ohrádky mohutný kmen, jehož koruna se ztrácí vysoko nad vámi. Jedná se o největší žijící jedli Karlovarského kraje.

Majestátní jedle bělokorá

V oblasti se najdou ještě dvě podobné jedle, ale jen jedna z nich také plodí nové semenáčky. Ta pod skálou v Nancy je svojí výškou téměř 50 metrů a obvodem skoro 3 a půl metrů bezkonkurenčně největší v Karlovarském kraji.

Jedle se musí trochu hledat na levém břehu bezejmenného potoka

Konkrétně se jedná o jedli bělokorou (Abies alba). Roste na strmém svahu a dostat se úplně k ní příliš nedoporučujeme. Jednak proto, že její mladé semenáčky v okruhu několika metrů chrání drátěné ohrazení, a také proto, že ji dobře uvidíte i z cesty za potokem.

Strom má krátké a silné kořeny a podle některých lidí připomíná svým tvarem a výškou stěžeň lodi. Scenérii doplňuje mohutný skalní masiv, který je hned nad jedlí. Jde o žulovou, mrazem rozpukanou skálu. Takových v oblasti najdete mnohem víc. Šedivé skály krásně ladí s okolním bujnou zelenou přírodou.

Pokud se budete chtít projít dál, dojdete až na Špičák, nejvyšší horu Sokolovska. Nad krásnými hustými lesy ční ve výšce 991 metr nad mořem a v posledních pár metrech jsou do skály vytesané schody. Odměnou vám bude výhled přes kopce plné lesů až do sousedního Německa.

V naší přírodě je stále co obdivovat i objevovat. A Kraslicko v Karlovarském kraji je takových cílů plné. Navíc bez davů turistů.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.