Na rozhledně nad Prosečí září největší vánoční hvězda v celém Česku

27. prosinec 2017
Česko – země neznámá

V obci Paseky, místní části města Proseč vznikl nový český rekord. Doslova září a je vidět na kilometry daleko. Je to totiž obrovská vánoční hvězda, zavěšená na rozhledně, která se jmenuje Terezka. Hvězda září nad Prosečí od začátku adventu do Tří králů a je už zapsaná v České knize rekordů.

Nápad vytvořit obří hvězdu se zrodil v obci Paseky. Členové místního spolku mají totiž rádi rekordy: „Od března 2016 jsme držiteli českého rekordu, a to největší velikonoční kraslice, kterou jsme vyrobili z vrbového proutí. Od té doby se nás lidi z Pasek a Proseče stále ptali, co vymyslíme dál,“ přibližuje předsedkyně spolku Paseky Veronika Macháčková.

Úspěšný pokus o nový český rekord se u rozhledny Terezky odehrál o první adventní neděli 3. prosince 2017. Bylo jasné nebe a mrzlo. „Nahoře to pěkně foukalo, ale hvězdu jsem musel samozřejmě změřit na centimetr přesně,“ uvedl komisař pelhřimovské agentury Dobrý den David Rafaj. „Česká databanka rekordů zatím neeviduje větší vánoční hvězdu. Takže pasecká hvězda je skutečně rekordní,“ potvrdil komisař.

Hvězda z betonářské výstuže

Největší česká vánoční hvězda měří pět metrů a dva centimetry. „Několik členů našeho spolku svařilo do tvaru osmicípé hvězdy celkem 50 metrů roxoru, tedy betonářské výstuže,“ popisuje Veronika Macháčková. „Hvězdou se vine 32 metrů světelného kabelu a svítí na ní 1152 světel. Celková váha hvězdy se pohybuje okolo 50 kilogramů. Horní cíp hvězdy se nachází ve výšce 27 metrů, vyhlídková plošina rozhledny Terezky je o dva metry níž, “ upřesňuje Veronika Macháčková.

Tak zachytil dron první slavnostní rozsvícení hvězdy na rozhledně Terezka u Proseče

„Když se podíváme do České knihy rekordů, najdeme tam řadu vánočně laděných rekordů,“ říká David Rafaj z agentury Dobrý den. „Třeba nejdelší vánoční kometu. Ve srovnání s Prosečí je ale konstrukce její hvězdy menší. Dalším vánočním rekordem, u kterého jsme byli, je řetěz s největším počtem hvězd. Ten jsme přeměřovali v Hatích u Znojma v roce 2011. A rekordní byla i svitavská vánoční hvězda s největším počtem zapálených svíček. Bylo jich celkem 1482 a tento zářící obraz vytvořili lidé na adventních trzích ve Svitavách v roce 2015,“ dodává komisař.

Rozhledna nese jméno slavné spisovatelky

Z věže Terezky je vidět krajina Toulovcových Maštalí, největší chráněné oblasti Pardubického kraje, ale také Orlické hory, Českomoravská vrchovina a Železné hory. Rozhlednu projektoval někdejší starosta Proseče Martin Novák, stejně jako dvě další rozhledny Toulovcových Maštalí, Borůvku a Toulovcovu rozhlednu.

Vánoční hvězda na rozhledně Terezka u Proseče

Rozhledna Terezka se nachází v nadmořské výšce 626 metrů a výška samotné věže je 28 metrů. Terezka má jednu hlavní vyhlídkovou plošinu ve výšce 25 metrů a čtyři mezipatra. Na vrchol vede 112 schodů od srpna 2004 je zpřístupněný veřejnosti. Jméno dostala po spisovatelce Teréze Novákové (1853 – 1912), která do Proseče jezdila od roku 1901 a po smrti manžela v Proseči zůstala natrvalo. Terezka, která letos prošla rekonstrukcí, je přístupná od dubna do října.

autor: BRA
Spustit audio